utorok 25. novembra 2014

Diabol sa žení

Z anglického originálu: Devil Takes a Bride (2004)

Autor:
Gaelen Foley

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Marína Gálisová
 

Počet strán: 344

Rok vydania: 2014



Elizabeth Carlislová, bystrá a krásna mladá žena, má za sebou nešťastnú lásku. Spamätáva sa z nej v tichom prostredí vidieka, kde pracuje ako spoločníčka bohatej starej dámy. Čoskoro jej však cestu skríži záhadný a obávaný muž Devlin Kimball, prezývaný Diabol. Krásavec, ktorý má za sebou temnú minulosť plnú dobrodružstiev na mori a zlomených ženských sŕdc. Aj on sa vyrovnáva s nepriazňou osudu, ale oveľa tragickejšou: pred rokmi mu pri požiari zahynula celá rodina. Teraz sa dozvedá, že to nebola nešťastná náhoda, a prisahá vinníkom pomstu... 


Veľmi dobre napísaná kniha. Pútavá od začiatku do konca, plná skvele vykreslených charakterov, s bohatým dejom. Gaelen dokazuje, že písať vie.

Hlavná hrdinka Lizzie pracuje pre Augustu Strathmorovú, bohatú starú paniu, ktorá už niekoľko rokov dotuje hazard, oblečenie, a vlastne všetky výdavky svojho synovca Devlina. Jej samej deti dopriate neboli, nečudo, že má pre neho slabosť. Toto sa však nepáči jej mladej spoločníčke Lizzie. Ten zhýralec by si mal uvedomiť, že teta Augusta je jeho jediná príbuzná, ktorú má. Rozhodne sa konať a pod falošnou zámienkou ho do tetinho domu priláka. 

Pravdaže, obaja sú si hneď od prvého pohľadu sympatickí a neunikne to ani zvedavému oku lady Strathmorovej. Jej dohadzovačský duch si taktiež príde na svoje a na mladých ľudí vymyslí lesť :-)

Kniha ponúka bohatý dej, v ktorom je hneď niekoľko zápletiek. V popredí nie je len rozvíjajúca sa láska dvoch hlavných hrdinov, ale taktiež riešenie záhady úmrtia Diablových rodičov. Devlin v túžbe za pomstou sa zamotáva do intríg jeho úhlavných nepriateľov. Hoci on ich mená nepozná, príde čas, kedy bude spravodlivosti učinené zadosť. 

Príbeh je veľmi spletitý, ale neuveriteľne chytľavý. Hrdinov si veľmi ľahko obľúbite a ku konci knihy si už len hryziete nechty od zvedavosti ako to celé nakoniec dopadne. 

A jedna poznámka na záver: napriek tomu, že kniha je zo série o Knightovcoch, sú tu spomenutí iba okrajovo resp. hrajú iba druhé husle. Podľa všetkého chcela autorka venovať Lizzie samostatný príbeh, keďže vyrastala s Jacindou Knightovou a boli si ako sestry. Nech je ako chce, urobila dobre. Lebo knižka je vysoko čitateľná!

Moje hodnotenie: ★★

Knight Miscellany
1. The Duke (Zlatovláska)
2. Lord of Fire (Anjel môj)
3. Lord of Ice (Snehulienka)
4. Lady of Desire (Drahá sestrička)
5. Devil Takes a Bride (Diabol sa žení)
6. One Night of Sin (Jedna noc hriechu)
7. His Wicked Kiss (Hriešny bozk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára