piatok 19. júna 2015

Múdra dáma podľahne

Z anglického originálu: A Lady Never Surrenders (2012)

Autor:
Sabrina Jeffries

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Miriam Ghaniová
 

Počet strán: 272

Rok vydania: 2015



Lady Celii Sharpovej ostávajú iba dva mesiace, aby si našla manžela, a tak si vyhliadne troch bohatých mužov v nádeji, že ak sa s jedným z nich zasnúbi, stará mama odvolá ultimátum. Zároveň požiada detektíva Jacksona Pintera, aby preveril nádejných nápadníkov. Ibaže to posledné, po čom Jackson túži, je pomôcť Celii nájsť manžela. Odrádza ju od jedného ctiteľa za druhým, až kým dievčine nesvitne, že jediný muž, ktorého si Jackson vie po jej boku predstaviť, je on sám!



Úspešné zavŕšenie série o súrodencoch "diabolských" Sharpovcoch. Posledný, piaty príbeh v poradí, je zameraný na Celiu, najmladšiu členku rodiny, ktorej ako jedinej ostáva splniť ultimátum starej mamy Plumtreeovej, ktoré znie: do roka a do dňa sa musia všetci piati súrodenci zosobášiť, aby neprišli o rodinné dedičstvo. Štyria z nich podmienku splnili. A Celii ostávajú už len dva mesiace, kým lehota vyprší.

Dievčina, ktorá vie strieľať zo zbrane a má štipľavý jazyk, je rozhodnutá starú mať prinútiť zrušiť ultimátum. Myslí si, že keď jej dokáže, že si vie nájsť viacerých nápadníkov, sama uzná, že nie je potrebné ju vydať a dedičstvo im nechať. Avšak sa mýli. Nakoniec ako zvyšok rodiny. Hetty je nekompromisná a trvá si na svojom (veď keď vydržala doteraz, prečo by menila názor?). 

Rodiaci sa vzťah medzi Celiou a detektívom Pinterom sme mohli sledovať od prvej knihy série. Ich city sa menili podľa známeho vzorca: čo sa hašterieva, to sa rado máva. A opäť sa potvrdilo, že je to pravda :-)

Spisovateľka nám v knihe ponúka pohľad do Pinterovho vnútra (a tým nemyslím, že nám opisuje stav jeho pečene, žlčníka či usporiadania čriev), trochu viac ho spoznávame. Rovnako tiež nám približuje Celiu a vysvetľuje jej správanie sa. 

Ich rodiacu sa lásku trochu zamotá samotná Hetty, ktorá si pre svoju najmladšiu vnučku predstavuje za manžela vojvodu, a nie "iba" detektíva, ktorý sa po jej chrbte šplhá na vyššiu funkciu. A tak sa úspešné zavŕšenie splnenia podmienok starej mamy nekoná...

Kniha nám tiež dá odpovede na otázku smrti Sharpovie rodičov. Vyšetrovanie sa hýbe dopredu míľovými krokmi a vrah už nie je taký opatrný ako sa javil na začiatku.Tu sa Sabrine podaril vcelku pekný kúsok - čitateľ vraha neodhalí tak rýchlo a ľahko, ako by si myslel alebo chcel. A to je príjemným prekvapením. 

Posledný príbeh je teda nielen pútavý, ale aj významný v tom, že sa dozvedáme odpovede na otázky, ktoré sme si kládli počas celej série - od dielu k dielu. A čo je podstatné, do chomúta sa starej mame podarí dostať nielen svoje vnúčatá, ale i seba ;-)

Ako som povedala na začiatku, kniha je výborným zavŕšením série. Oplatí sa ju mať vo svojej knižnici.

Moje hodnotenie: ★★★

Hellions of Halstead Hall
1. The Truth About Lord Stoneville (Záhadná snúbenica)
2. A Hellion in Her Bed (S diablom v posteli)
3. How to Woo a Reluctant Lady (Pred láskou neujdeš)
4. To Wed a Wild Lord (Môj divoký lord)
5. A Lady Never Surrenders (Múdra dáma podľahne)

6. 'Twas the Night After Christmas (Zimná romanca) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára