utorok 22. mája 2018

Grófov syn

foto by koki

Názov knihy: Grófov syn (2018) 

Autor: Kristína Brestenská

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 344

Rok vydania: 2018



V dávnych časoch, keď spoločenské postavenie a mocenské záujmy riadili ľudské osudy, nedobrovoľne sa spojili životy dvoch mladých ľudí: hrdého Williama de Warrena, dediča najmocnejšieho grófa v Anglicku, a krásnej Amelie de Romille, dcéry grófovho vazala. Kvôli ranám z minulosti a zákernej klebete sa William zaprisahal, že sa nikdy neožení. Preto keď ho otec prinúti k sobášu, rozhodne sa manželstvo nenaplniť. Všetko sa zmení, keď sa do vzťahu Williama a Amelie zamieša ľudská zloba, závisť a preliata krv. Podarí sa im prekonať všetky nástrahy, ktoré na nich číhajú na kráľovskom dvore? A dokáže William zvíťaziť nad vlastnou hrdosťou, aby nestratil to, čo je jeho srdcu najdrahšie?


Nesmierne ma teší, že po Janke Pronskej sa ukazuje ďalšia sľubná spisovateľka historických romancí. Lebo Grófov syn do tohto žánru rozhodne patrí. Doposiaľ neznáma autorka prináša pútavý príbeh z dávneho Anglicka (v ktorom sa odohráva väčšina príbehov zahraničných autoriek) o hrdom Williamovi a krásnej Amelie. 

William je hrdý, cynický mladý muž. Na tvári nosí diablovu pečať, kolujú o ňom chýry, že je neľútostný, a tiež, že uprednostňuje mužov. Pravda je však niekde inde. William má dôvod byť zatrpknutý a krutý. A rovnako tak nemá dôvod ženiť sa. Má však jednu slabosť (nakoniec ako temer každý muž) a tou je jeho sestra Elisabeth. Práve túto jeho slabosť využije jeho otec - násilník a tyran. Muž bez škrupúľ, ktorý si ide za svojim cieľom, nehľadiac na spúšť, ktorú po ceste za sebou zanechá. William je jeho dedič, aj preto sa rozhodne mu priviesť manželku a donúti ho vziať si ju za ženu.

Dievčinou, ktorú mu vybral, je mladá a krásna Amelia. Jej očarujúca tvár už omámila kúzlom lásky nejedného muža. Amelia to však nerobí úmyselne. Je nevinná a čistá ako ľalia. Pôvodne aj chcela stráviť zvyšok svojho života za kláštornými múrmi...

William si Ameliu vezme za ženu, a hoci ho mladá kráska očarí, nenechá sa obmäkčiť a je skalopevne presvedčený, že sa jej ani nedotkne. Svojmu otcovi proste vnúča nedá za žiadnu cenu. 

Amelia si uvedomuje, že chýry, ktoré o Williamovi kolovali sú pravdivé. Naozaj je to stelesnený diabol. Správa sa k nej akoby neexistovala, do tváre jej zakaždým chrstne zlostné slová a obvinenia. No niekde tam v hĺbke jeho očí badá malé svetielko. Predsa nemôže byť až taký krutý? Alebo môže?

Po tom, ako Amelia uzdraví jeho sestru Elisabeth, po tom ako vymení svoj život za jej život, tak presne až po tom sa začne ukazovať/odkrývať jeho človečina, ľudská stránka. Ukáže sa, že má aj nejaké city. A nie hocijaké, ale hlboké.

Nuž, William sa často správal nekompromisne, až som niekedy bola na pochybách, či sa v ňom Amelii podarí vylúdiť nejaký cit. Ona bola veľmi krehká a jemná, niekedy som mala pocit, že ju William svojim odporným správaním zlomí. Našťastie sa Amelia nedala a nebola len obyčajnou bábikou, ktorú by ste uložili na miesto a nechali ju vystavenú očiam návštevníkov ako ozdobu. Nie, nie. Amelia mala svoju hlavu, bola citlivá, láskavá, trpezlivá a rozhodná.

Príbeh je dejovo veľmi košatý a bohatý. Vystupuje v ňom i množstvo vedľajších postáv, ktoré si zamilujete. Kristína má skvelý rozprávačský talent a kniha sa číta doslova jedným dychom. Verím, že si od nej budeme môcť prečítať aj niečo ďalšie 😉

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára