piatok 1. marca 2019

Hostinec v Ivy Hille

Originál: The Innkeeper of Ivy Hill (2013)

Autor: Julie Klassen

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Zuzana Vengliková

 
Počet strán: 424

Rok vydania: 2018




Srdcom dedinky Ivy Hill je zájazdný hostinec The Bell. Po náhlej smrti majiteľa sa jeho vedenia zdráhavo ujíma mladá vdova Jane Bellová, ktorá o podnikaní nevie vôbec nič. Keďže v stávke je živobytie celej dediny a Jane má na krku veľkú pôžičku, musí nájsť spôsob, ako hostinec zachrániť.
Hoci má so svokrou Thorou, bývalou hostinskou, napätý vzťah, obracia sa s prosbou o pomoc práve na ňu. Thore, ktorá hľadá nový zmysel života, sa do cesty pripletú dvaja muži z jej minulosti. Ona sa už dávnejšie zaprisahala, že sa znova nevydá; podarí sa jednému z nich presvedčiť ju, aby láske ešte dala šancu?
Tlak z banky narastá a Jane sa pokúša odhaliť pohnútky niekoľkých mužov, vrátane záhadného cudzinca, ktorí o podnik prejavujú zvláštny záujem. Podarí sa Jane a jej priateľom prinavrátiť život hostincu i jej prázdnemu srdcu?


Už sme si zvykli, že romány skvelej autorky Julie Klassen nám prináša vydavateľstvo i527.net pravidelne. Tešia sa mimoriarnej obľube, čomu sa nemožno čudovať. Jej romány sú jemné, nechýba v nich romantika, sú príjemné, čitateľné, ba vysoko návykové! Neobsahujú toľko klišé, čo je veľké plus, pretože v romanciach sa tomu dá iba málokedy vyhnúť. Tentoraz sa vo vydavateľstve rozhodli preložiť prvú Klassenovej trilógiu - Tales from Ivy Hill (Historky z Ivy Hillu). Prvou knihou je Hostinec v Ivy Hille. Historický román nás prenáša do roku 1820 a odohráva sa v anglickej dedinke, v ktorej pulzuje život...

"Život na dedine je ako brečtan, ktorý sa šplhá do koruny mohutného duba. Ak rastlinu odseknete pri koreni, všetky listy postupne zvädnú. Všetci sme navzájom prepojení."

Obyvatelia Ivy Hillu sa navzájom dobre poznajú. Je ich veľa a sú rôzni. Svojou fyzimóniou, povahovo i svojimi rozličnými charaktermi. Autorka nás postupne zoznamuje s jednotlivcami obce, predstavuje nám ich v primeraných dávkach, a tak si čitateľ môže nájsť spomedzi nich svojich obľúbencov. A keďže ide o trilógiu, čitateľ sa môže tešiť, že sa s tou-ktorou postavou stretne znova, v ďalšej časti.

Dej prvého románu sa toči okolo hostinca Zvon, ktorý sa po nečaknej manželovej smrti dostal do rúk Jane Bellovej. Jane o vedení zájazdného hostinca nič nevie. Počas manželstva s Johnom nikdy nebola jeho súčasťou. Nezaujímala sa oň, pretože sa oň zaujímať nemusela. Manžel si ju choval ako "vo vatičke". Bola jeho najväčším pokladom. Híčkal si ju. Jane svoj voľný čas trávila hraním na fortepiane, prechádzkami a obľúbeným ničnerobením. 

Keď sa Jane dozvie, že hostinec je zadĺžený a sumu treba splatiť v čo možno najkratšom čase, inak príde o hostinec, rozhodne sa konať. Skvelú pomoc nájde vo svojej svokre. Thora dlhé roky viedla Zvon, so svojou nevestou si však k sebe cestu nikdy nenašli... podarí sa im to teraz?

Čo musím oceniť je, že Julie vykreslila postavy veľmi realisticky. Jane, ktorá sa na začiatku javila ako zaspatá princezná, sa nakoniec ukázala ako silná žena. Cynická a večne jedovatá Thora sa prejavila ako človek so srdcom na pravom mieste... a podobne to bolo aj s inými postavami. Nikto nebol iba dobrý alebo iba zlý. V každom z nich bola troška z oboch. A tak je to správne, pretože tak je to aj v reálnom živote. Každý z nás má svoje muchy a vie byť ako dobrý, tak i zlý, ako mäkký, tak i tvrdohlavý a pod. 

Nechcem viac prezrádzať, pretože každý by si mal knihu vychutnať sám/po svojom. Poviem iba toľko, že píbeh má krásny rozbeh. I keď sa spočiatku niekomu môže zdať, že je priveľmi zdĺhavý, neskôr zistí, že tak to Julie musela urobiť. Pretože inak by sa jej nepodarilo vykresliť tú krásnu atmosféru anglického vidieka ani jeho obyvateľov. 


Moje hodnotenie: ★★★★


Tales from Ivy Hill
1. The Innkeeper of Ivy Hill (Hostinec v Ivy Hille)
2. The Ladies of Ivy Cottage (Panie z Ivy Cottage)
3. The Bride of Ivy Green 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára