nedeľa 29. apríla 2012

Slnko nad Edenom

Z anglického originálu: Sunset Over Eden (2003)

Autor: Elizabeth Haran


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Marína Gálisová

Počet strán: 288

Rok vydania: 2009



Jordan Hale sa po rokoch vracia ako bohatý a pekný mladý muž do svojho rodiska na zanedbanú plantáž Eden, kde kedysi jeho otec pestoval cukrovú trstinu. Nevracia sa len kvôli rodičovskému domu, chce zistiť pravdu o smrti rodičov a pomstiť ich. Hlavným podozrivým je sused, plantážnik Maximillian Courtland, ktorý zbohatol z nešťastia ostatných plantážnikov, ako aj z práce Kanakov, otrokov z tichomorských ostrovov, ktorí pracovali u neho v neľudských podmienkach za minimálnu mzdu. Keď sa roznesie, že Jordan zháňa robotníkov a chce platiť všetkým rovnako a dokonca jedného z Kanakov poveril vykonávaním dohľadu nad ostatnými robotníkmi, Maxovi sa to nepáči a začne mu hádzať polená pod nohy. 
Max žije na plantáži vo Willoughby s manželkou a dvoma dcérami Lexiou a Celiou. Ich tretia, najmladšia dcéra Evangeline žije na farme Eden, o čom Max netuší.
Eve a Jordana zblíži spoločný záujem o zlepšenie postavenia Kanakov. Jordan zatiaľ netuší, že Eve je dcérou jeho protivníka.


Dej sa odohráva v austrálskom Queenslande, v roku 1903. Mladý Jordan, ktorý bol ako dieťa svedkom smrti svojho otca po hádke s Maxom, je plný hnevu a chuti pomstiť sa. Vracia sa na rodnú hruď, kde sa snaží opäť postaviť na nohy spustnutú plantáž. Má jasný cieľ. Obkrútiť si okolo prsta Maxove dcéry i jeho manželku. Tým zasiahne Courtralndovu hrdosť i srdce najlepšie. Zisťuje však, že to nebude také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdalo. 

Maxova žena Letitia je príjemná a srdečná žena, Celia je skromné a tiché dievča. Hoci Alexandra zdedila z otcovej povahy asi najviac, Jordana veľmi neláka ublížiť jej. Navyše na svojej plantáži objaví Eve, ráznu dievčinu. Hoci má hendikep - kríva - neľutuje sa, je priebojná a jej snom je stať sa novinárkou. Svojimi článkami v miestnom Gazette o utláčaní a diskriminácii Kanakov si už proti sebe popudila nielen otca, ale i miestnych farmárov. Napriek tomu sa nevzdáva a stále brojí proti otcovi. 

Jordan spočiatku netuší, že Eve je Maxova tretia dcéra; keď ešte žil v Edene, Eve vychovávali príbuzní v Sydney. Rozumie si s ňou, no pravda na seba nenechá dlho čakať a vyjde najavo na dožinkovej zábave. Hoci sa Eve bojí ako túto informáciu Jordan prijme, nemusí sa obávať, že by ju z Edenu vyhodil. Jordan je spravodlivý muž a vie si zrátať dve a dve. Navyše sa mu Eve čoraz viac páči...

Dej je veľmi široký a hrdinovia sa musia popasovať s mnohými prekážkami. O tom, že ide o romantický príbeh sa skôr uistíme až v poslednej tretine knihy, kde sa Jordan s Eve zbližujú, dovtedy ide čisto o príbeh mladého muža, ktorý sa vracia domov, aby sa pomstil za svojich rodičov. 

Napriek tomu je to výborne prerozprávaný príbeh, nudiť sa pri ňom nebudete.
 
Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára