pondelok 2. marca 2015

Milica a knieža



Názov knihy: Milica a knieža (2014) 

Autor: Tatiana Macková

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Počet strán: 176

Rok vydania: 2014



Dejiny rodu Merovejovcov sú plné intríg, nenávisti a krviprelievania. Osirelý potomok mocných panovníkov, vychovávaný slovanskou pestúnkou, vyrastá v horách divokej Gálie, kde počúva príbehy o barbarských hrdinoch a sníva o dobrodružstvách. Postupom času sa z odvrhnutého princa stáva odvážny bojovník, ktorý prijme návrh franského kráľa odísť s karavánou zbraní do nebezpečného kraja za Dunaj. Tak sa v časoch boja proti avarskému útlaku zrodí medzi Slovanmi legenda o tajomnom franskom kupcovi Samovi, ktorý až tu, ďaleko od domoviny, naplní svoj osud. Prišiel, aby si svojou odvahou získal úctu Slovanov, oslobodil ich, zjednotil a napokon im vládol. Prišiel, aby medzi nimi spoznal nielen sám seba, ale aj lásku jedinej ženy, o ktorej srdce sa oplatilo bojovať.  



Iba málokedy si môžeme prečítať niečo o našich predkoch, o Slovanoch. Práve preto oceňujem, že si autorka vybrala práve túto tému, ba čo viac, že do nej pribalila aj trochu romantiky. 

Dej sa odohráva v 7. storočí, v dobe, kedy medzi sebou bojovali kmene, rody pre vybudovanie vlastnej ríše. Tatiana Macková prináša hodnoverné opisy niektorých bitiek, človek má pocit, že je uprostred bitevného poľa a pomáha hrdinom víťaziť :-)

Kniha približuje pradávnu minulosť veľmi pútavým spôsobom. Nepodáva nám len holé fakty a nedusí čitateľa množstvom historických udalostí. Krásne ich prepája s pútavým príbehom, v ktorom nechýba napätie, intrigánstvo, nenávisť a horkosť, ako aj láska, romantika či radosť. 

Hlavný hrdina Samo je chytrý a veľmi odvážny mládenec. Hneď si získal moje sympatie ;-) Franský kráľ ho ako jediného uchránil pred vyvraždením rodiny a nechal vyrastať medzi Slovanmi. Mal s ním svoje plány... keď chlapec vyrástol, vyslal ho bojovať proti Avarom. Úspešne. A Samo, okrem úcty a rešpektu Slovanov, získal aj lásku krásnej Milice.

Nuž, páči sa mi, že na Slovensku máme ďalšiu autorku, ktorá píše historické romance, a keďže som niekde čítala, že má ísť o trilógiu, pevne verím, že už čoskoro si prečítam ďalší diel. 

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára