štvrtok 24. septembra 2015

Pokořená nevěsta

Z anglického originálu: Bridal Favors (2002)

Autor:
Connie Brockway

Vydavateľstvo: Alpress


Český preklad: Hana Černá


Počet strán: 286


Rok vydania: 2004



Mladá Angličanka Evelyn Whyteová sa v detstve stretla s okúzľujúcim mužom Justinom Powellom za dosť pikantných okolností a výmenou za diskrétnosť získala jeho sľub, že sa naňho môže v núdzi kedykoľvek obrátiť. Po desiatich rokoch sa Evelyn, ktorá prevzala svadobnú agentúru po svojej príbuznej, obráti na Justina a požiada ho o pomoc trochu nekonvenčným spôsobom. Nemá ani tušenia, že Justin vedie dvojitý život a že pracuje pre tajnú službu. Pri spoločnom pobyte na vidieckom sídle North Cross Abbey sa do neho zamiluje. Justinova špionážna činnosť a Evelynina zvedavosť prinášajú množstvo komických i dramatických zápletiek.


Táto kniha ma neuveriteľne bavila. Už dávno som sa pri čítaní tak dobre nahlas a od srdca nenasmiala. Čo Connie ponúkla čitateľom, to bola jednoducho bomba. Milujem ju.

Evie sa po prvýkrát stretla s Justinom, keď mala pätnásť rokov. Pristihla ho v noci vyplížiť sa z izby vydatej dámy. Odvtedy ho mala zafixovaného ako záletníka a sukničkára. 

Po desiatich rokoch sa hrdinovia stretávajú znova. Evie mu vpadne do domu rovno cez okno s jasným úmyslom, požiadať ho o pomoc. Po tete prebrala svadobnú agentúru a jej zákazníčka, ktorej najnovšie organizuje svadbu má podmienku, že sa bude vydávať v North Cross Abbey. V sídle, ktoré vlastní Justin Powell. Evie jej chce vyhovieť, po všetkých faux pas, ktoré sa jej prihodili pri predchádzajúcich svadbách, ktoré organizovala sa silou mocou snaží získať reputáciu čoraz viac sa potápajúcemu podniku. Justin súhlasí, pod podmienkou, že i on bude prítomný v sídle. Ako výhovorka mu poslúži, že ide pozorovať vzácny novoobjavený druh vtáka Bubo formosa plurimus... Minor.

Hlavní hrdinovia sú nesmierne sympatickí. Evie je starou pannou, ktorá vie, že neoplýva krásou, z čoho si vydedukuje, že sa nikdy nevydá. Nechce svoj život prázdny. Preto chňapne po možnosti viesť svadobnú agentúru po tete Agathe. Žiaľ, aj tu zlyháva. No nevzdáva sa. 

Justin je špión. Ako tajný agent rieši ďalší prípad a hoci mu ho trochu komplikuje Eviena prítomnosť, v tom čo robí je veľmi dobrý. No na rozdiel od hrdinov, na ktorých sme zvyknutí - tajný agent ako mužný, drsný, silný, nebojácny, pohľadný a sukničkársky (a là James Bond) - je Justin úplným opakom. Je skôr utiahnutý a samotársky. O tom, že by sa mu ženy striedali v posteli nemôže byť ani reči. Hoci nie je zvodcom, čitateľ si ho ľahko obľúbi. 

Medzi hrdinami funguje chémia od prvého stretnutia. Ich slovné doťahovačky sú plné iskier a humoru. Sú najsilnejšou stránkou knihy. Vďaka nim si udržia čitateľovu pozornosť do samého konca, aj navzdory lacnej špionážnej zápletke. Pretože, pokiaľ išlo o špionážnu zápletku, vyznievala skôr vtipne a naivne ako vo filmoch s Mr. Beanom (ktoré mám mimochodom rada).

Odhliadnuc od toho všetkého ide o očarujúci príbeh! Nemôžem inak, iba dať mu plný počet bodov.


Moje hodnotenie: ★★

Bridal
1. The Bridal Season (Nevěstin závoj)
2. Bridal Favors (Pokořená nevěsta)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára