štvrtok 3. decembra 2015

Mrazená škorica


Názov knihy: Mrazená škorica /Vôňa minulých životov/ (2015)

Autor: Ľubica Mišíková

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Počet strán: 256

Rok vydania: 2015



Helena Adamová odjakživa túžila zmiznúť z tohto sveta, aby spolu s ňou zmizli aj všetky strachy, čo sa vynorili zakaždým, keď chcela byť aspoň trochu šťastná. Jej život sa však začne meniť k lepšiemu, keď podstúpi regresnú terapiu. Postupne začína chápať, že nad svojimi strachmi nemohla nikdy vyhrať, lebo neboli z tohto sveta. Všetkými Heleninými minulými životmi aj jej terajším životom sa ako červená niť vinie zmienka o mrazenej škorici – o tyčinkách škorice primrznutých ku kusom ľadu, ktoré otroci znášali z hôr na stoly rímskym cisárom. A práve škorica, jej charakteristická vôňa i farba, pomáha spájať zdanlivo nespojiteľné a vysvetľovať nevysvetliteľné.
 

Po dvojročnej pauze sa môžeme opäť začítať do knihy od Ľubky Mišíkovej. Od tých predošlých sa však výrazne odlišuje. Nejde o klasický historický román, dej sa totiž odohráva v súčasnosti a je popretkávaný tromi historickými príbehmi. Každý jeden z nich je z iného obdobia. Hlavná hrdinka Helena sa prostredníctvom regresnej terapie ocitne najskôr ako Nené v starovekom Ríme, následne ako Hana na stredovekom hrade Strečno, a nakoniec bude žiť život Nenely z Čiech v 19. storočí.

Helena alebo Neňa, ako ju familiárne volajú, je mladá tridsaťdvaročná vdova. Manžel jej zomrel pri autonehode. V živote to nemala ľahké. Z minulých životov si v sebe nesie mnoho tráum, ktoré jej znepríjemňujú ten terajší. Valcuje ňou strach, a keďže to nedokáže nijako ovládať, rozhodne sa pre razantné riešenie - samovraždu. Skoncovanie so životom jej našťastie nevyjde a jej zúfalé a depresívne stavy riešia (nie po prvýkrát) silné lieky. 

...túžila som rozplynúť sa, zmiznúť, aby konečne zmizol aj ten nezmyselný strach, ktorý opantal celý môj život, plazil sa okolo mňa ako prízrak, pred ktorým sa nedarilo skryť ani ujsť. Zjavil sa vždy, keď som chcela byť trochu šťastná alebo aspoň trochu... normálna.

Klinická psychologička Ivana Hromadová vstúpi do života mladej Heleny s úmyslom pomôcť jej prekonať nezmyselný strach. Ako jediná zo všetkých lekárov na Neňu pozerá inými očami, neberie ju iba ako ďalšie číslo v poradí pacientov a pristupuje k nej ľudským spôsobom. Je tu pre ňu, je tu pre to, aby si ju vypočula, aby sa jej dostala "do hlavy". Riešenie na jej problémy nájde v regresnej terapii. Vrátením sa do praďalekej minulosti jej môže pomôcť odhaliť hlavnú príčinu jej strachu. 

Tak sa hlavná hrdinka stáva Nené, hrdinkou historického príbehu odohrávajúceho sa v Ríme za čias cisára Nera. Žije jej život, spoznáva jej svet. Napriek tomu všetkému jej táto časť nepomôže nájsť pôvodcu svojich obáv. Otvorí však mnoho nových otázok.

Regresiu podstúpi znova. Tentoraz sa ocitá v stredoveku, v období a v čase kedy sa staval hrad Strečno. A hoci jej prinesie nejaké odpovede, stále to nie je ono. Preto sa Neňa rozhodne podstúpiť terapiu ešte raz. A práve tá posledná jej pomôže všetko pochopiť.

V prekonávaní strachu a taktiež samej seba ale nepomáhajú Helene iba terapie. Isté, nemenej dôležité, miesto tu zohráva aj očný lekár Roman Raduly. Helenu pozná už pätnásť rokov, a z jeho strany ide o lásku na prvý pohľad. Po neúspešnom dvorení kedysi dávno sa Roman stiahol z jej zorného poľa a vybral sa do sveta. Jeho príbehy z Ruska by mohla Helena počúvať donekonečna... najmä príbeh o mrazenej škorici si Neňa vypočuje niekoľkokrát (nie však len z jeho úst)...

Kniha sa číta ľahko, príjemne, rýchlo. Čitateľa poháňa túžba zistiť, čo bolo príčinou depresií a  nešťastného života hlavnej hrdinky. Ani sa nenazdá a je plne začítaný!

Autorka má veľmi dobrý štýl. Postavy dokáže vykresliť neuveriteľne dôveryhodne. Okrem toho titul prináša celú škálu rôznych emócií - smútok, radosť, hnev, nenávisť, lásku. To všetko, aj viac, budete prežívať s hrdinami.

Nakoniec dodám iba to, že každý, kto má rád v knihách prelínanie sa súčasnosti s minulosťou, a tiež každý, kto verí na veci medzi nebom a zemou, v tomto románe nájde zaľúbenie ;-)

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára