piatok 10. januára 2014

Violette

Z anglického originálu: Violet (1995)

Autor: Jane Feather

Vydavateľstvo: WIST

Preklad: Jarmila Majerová

Počet strán: 316

Rok vydania: 2001


V okamihu, keď mladučkú Cecile Penhallanovú prepadnú španielski zbojníci, netuší, že vďaka tomu nájde svoju životnú lásku v podobe El Barona. Podobný osud postretne po rokoch aj jej temperamentnú dcéru Tamsyn, ktorú kvôli fialovej farbe očí a krehkej postave prezývajú La Violette - Fialka. Dobrodružný život, ktorý viedli Tamsynini rodičia, zanechal na nej nezmazateľné stopy. Jej neskrotná povaha a zmysel pre spravodlivosť ju nútia pomáhať španielskym povstalcom v boji proti Napoleonovi. Jedného dňa sa dostane do zajatia, z ktorého ju vyslobodí plukovník Julian Saint Simon - ale len preto, aby jej znalosti mohli využiť Angličania. Vzápätí sa rozkrúti kolotoč udalostí, pretože Tamsyn nie je ochotná stať sa poslušnou figúrkou na šachovnici mocných mužov.  

Špionáž, pomsta, vášeň - aj týmito slovami by sa dala opísať kniha o La Violette, ktorej dejisko je zasadené do obdobia Napoleonovej vojny. Výrazná a nebojácna hrdinka (i keď jednej veci sa predsa len bojí a neprezradím akej) tvorí veľmi silný pilier, na ktorom autorka postavila príbeh - a podotýkam, že zaujímavý.
Láska na prvý pohľad - taký je vzťah La Violette a Juliana. A hoci sa mi úvodný stret hlavných hrdinov vôbec nepáčil, to čo nasledovalo po tom, to vcelku fajn vykompenzovalo :-)  
Kniha nenudí, neustále sa niečo deje, niektoré dialógy medzi hrdinami sú vtipné a vedľajšie postavy tiež veľmi dobre dokresľujú atmosféru.

Ak sa vám dostane tento kúsok z pera Jane Feather do rúk, neváhajte s čítaním ;-)

Moje hodnotenie: ★★★

V
1. Venus
(Za oponou)
2. Virtue
3. Vixen (Líštička)
4. Velvet (Zamat)
5. Valentine (Amazonka)
6. Violet (Violette)
7. Vanity
8. Vice

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára