streda 22. marca 2017

Hriešne fantázie

Z anglického originálu: Her Sectet Fantasy (2007)

Autor:
Gaelen Foley

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Júlia Jellúšová
 

Počet strán: 384

Rok vydania: 2016



Kedysi slávna šľachtická rodina Balfourovcov sa ocitla na pokraji úpadku a jej jedinou nádejou je pôvabná Lily Balfourová. Táto nebojácna mladá dáma odíde z vidieckeho sídla do Londýna s úmyslom uloviť si bohatého ženícha. Ideálneho kandidáta nájde v osobe neurodzeného zbohatlíka Edwarda Lundyho. Dokonca sa s ním zasnúbi, no všetky jej plány obráti naruby stretnutie s príťažlivým majorom Derekom Knightom, neohrozeným vojakom a dobrodruhom, ktorý sa práve vrátil z Indie. Derek má povesť lámača ženských sŕdc a dámy mu samy padajú k nohám, jeho však zaujíma iba hrdá, neprístupná Lily. A hoci to medzi nimi poriadne iskrí, obaja sa bránia rodiacemu sa citu...



Autorke sa opäť podarilo vytvoriť čarovný príbeh lásky. A hoci som sa spočiatku na Derekov príbeh veľmi netešila (skôr mi učaroval Gabriel), Gaelen ma milo prekvapila. 

Hlavný hrdina prišiel z Indie do Anglicka, aby zistil, prečo meškajú sľúbené peniaze pre armádu, potrebné na ďalšie boje. S financiami to však nie je také jednoduché. Zo sľúbeného miliónu chýba tristotisíc. Otázkou je, kto tie peniaze spreneveril? Derek sa púšťa do pátrania, nechce svojho nadriadeného sklamať v úlohe, ktorou ho poveril po tom, ako ho odvolal z veliteľskej služby vojenskej jednotky po ostatnom incidente. Svojej úlohy sa chytá svedomite. Podozrivým sa stáva každý z rady a Derek si ich všetkých "preklepne". 

Popri svojej úlohe spoznáva krásnu neznámu na maškarnom bále. Je ňou očarený na prvý pohľad (aj keď ju vlastne poriadne ani nevidel, keďže si tvár schovávala za maskou... no to, čo videl, sa mu mimoriadne zaľúbilo). Ako skúsený bonviván, záletník a pôžitkár si svoju novú obeť nesmie nechať ujsť za žiadnu cenu. A po úchvatnom bozku v záhradnom altánku pri svite mesiaca s Mary Ako-žiadnou-inou (ako sa sama nazvala) by bol blázon, keby ju nevyhľadal. Našťastie mu pri svojom chvatnom úteku zanechá stopu (ako Popoluška) v podobe diamantovej náušnice.

S krásnou Lily sa Derrek stretne u Edwarda Lundyho, muža, ktorý spadá medzi podozrivých zo sprenevery. Je prekvapený, že si Lily za svojho nastávajúceho manžela vybrala práve jeho - neohrabaného zbohatlíka bez kúska vychovania, bez kúska džentlmenského správania a cti. Rýchlo zistí, že Lily si ho vybrala, pretože jej rodina potrebuje peniaze. A Edward si vybral ju, pretože potrebuje získať patričné šľachtické postavenie. 

Lily je poznačená svojou minulosťou, ktorej biľag nesie na duši už dlhé roky. Derek je istým spôsobom tiež ranený muž. Obaja však majú spoločnú vec. Veria na večnú lásku, aj keď si myslia, že sami ju nikdy nenájdu (pre rôzne okolnosti). No nebola by to romanca, keby ju obaja nakoniec nenašli... aj keď pravdaže budú musieť prejsť dlhú cestu, kým si to uvedomia/kým sa tak vôbec stane.  

Derek bol, napriek svojej povesti sukničkára, zodpovedný mladý muž. Ako druhorodený vedel, že na život v anglickej spoločnosti potrebuje nadobudnúť nejaký majetok, a tak sa ho rozhodol získať za vojenské zásluhy. Veď ktorá urodzená dáma by si vzala muža druhého v poradí, keď má možnosť vziať si prvorodeného dediča?   

Lily nebola žiadna rozmaznaná princeznička. Prežila si svoje. Bola veľmi rodinne založená, pre svojich blízkych bola ochotná vzdať sa svojho pohodlia a urobiť, čo bolo treba. Dokonca sa nechcene stať aj zlatokopkou. 

Veľmi pekne vykreslené charaktery. Autorka šla do hĺbky, odkryla ich tajné túžby, odhalila ich nedostatky. 

Príbeh je bohatý na udalosti, čo drží čitateľa pri knižke a netúži ju tak skoro pustiť z rúk. Krásne, romantické, miestami i úsmevné - presne také, ako sa na dobrú romancu patrí. 

Moje hodnotenie: ★★

Spice Trilogy
1. Her Only Desire (Hriešna túžba)
2. Her Secret Fantasy (Hriešne fantázie)
3. Her Every Pleasure (Hriešne potešenie, vyjde v októbri 2017)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára