pondelok 19. novembra 2018

Nezvyčajné manželstvo

Originál: An Uncommon Courtship (2017)

Autor:
Kristi Ann Hunter

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Jana Hlatká
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2018




Lord Trent Hawthorne je mladším bratom vojvodu z Rivertonu. Má svoj majetok a celkom presne nevie, čo vlastne v živote chce. Plánuje tiež, že jedného dňa sa zaľúbi do ženy, ktorú si vyberie. Ale jeho zmysel pre česť ho privedie k tomu, že sa ožení so ženou, ktorú takmer nepozná. Sen o milujúcom manželstve, aké mali jeho rodičia, je stratený.
Život lady Adelaide Bellovej bol ľahší, keď sa skrývala v tieni svojej sestry. Nikdy si nemyslela, že sa vydá z rozumu a to ešte skôr, ako sa predstaví v spoločnosti. Nič nejde tak, ako si Trent a Adelaide predstavovali. Dokáže toto manželstvo prežiť ich prešľapy a tlak londýnskej spoločnosti? Prerastie ich vzťah do skutočného spojenia mysle a srdca?



Kristi Ann Hunter mi dokázala, že vie písať romance už vo svojej prvotine Šľachtická rošáda. Tá ma nesmierne bavila. Hrdinovia boli úžasní, zápletka takisto, a hlavne knihe nechýbal humor. Teraz sa mi vďaka vydavateľstvu i527.net do ruky dostala jej ďalšia kniha - Nezvyčajné manželstvo. Hoci je v sérii príbehov z Hawthorne House až tretia v poradí, vôbec to pri čítaní nevadí. Celá séria totiž na seba nadväzuje iba voľne. Čo je super, i keď nemožno autorke uprieť snahu, že sa nejakým spôsobom príbehy v knihách prepájajú a tak vás to láka/núti prečítať si aj zvyšné časti 😊

Životy lorda Trenta a lady Adelaide vôbec nie sú ako z rozprávky. Trent nechcene skompromituje mladú Adelaide - aj keď nie v pravom slova zmysle. Iba sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a hoci sa medzi ním a Adelaide nič nestane, rozhodne sa konať čestne a zachová sa ako pravý džentlmen. Požiada Adelaide o ruku. 

Adelaidina matka túži po tom, aby sa jej dcéra vydala za vojvodu, no keď si namiesto neho berie jeho brata, je márne plakať nad rozliatym mliekom. Adelaida netúži po vydaji, no chce spraviť svojej matke po vôli. Poddá sa a vezme si lorda Trenta - čo už môže robiť, keď sa ocitla v kompromitujúcej situácii s ním a nie s jeho starším bratom? 

"Trent sa každé ráno budil s bezpečným vedomím, že nič nemôže pokaziť raňajky. 
Jediná vec, čo ich pokazila, bola svadba.
Konkrétne jeho svadba. 
So ženou, ktorú takmer nepoznal."

Ich manželstvo začína náhle. Ani jeden z nich sa v ňom necíti komfortne, no čo je prekvapivé - pre nich oboch - necítia sa ani nekomfortne. Pomaličky si musia jeden na druhého zvykať. Oťukávajú sa, sledujú svoje reakcie... ani jeden z nich nie je dominantný typ a práve preto im spoznávať sa a vôbec rozprávať sa spolu trvá veľmi dlho. V tejto časti som niekedy zívala, pretože autorka to "ničnerobenie" medzi nimi naťahovala akosi pridlho. Napriek tomu to malo aj svoje kladné stránky. Vďaka toľkému "naťahovaniu" bol ich príbeh, ich postupne sa rozvíjajúca láska oveľa viac uveriteľnejšia. 

"Láska je o tom, čo človek robí a čo dáva tomu druhému, nie o tom, čo to dá jemu."

Trent a Adelaide si k sebe postupne našli cestu, dokonca medzi nimi vykvitla láska. No niekedy som mala chuť praštiť Trenta niečím do hlavy. Rozhodne to nebol môj typ hlavného hrdinu. Choval sa ako malý chlapec, navyše bol nepriebojný. Bol plachý a nemal ani šajn o tom, čo si má počať so svojou mladomanželkou. Dokonca mu ani len na um nezišlo ísť si pýtať rady od súrodencov či kamarátov. Škoda. Určite by mu ochotne poradili - a tá scéna by sa nevyhla istej dávke humoru (aspoň tak je to v mojich predstavách 😁).  

Adelaide bola dievčaťom svojej doby. Krotká ako baránok, hotový anjel. Robila čo vedela a robila to dobre. K Trentovi sa snažila nájsť si cestu, ale on jej to vôbec neuľahčoval. Niekedy som mala pocit, že tí dvaja sa ani nedajú dokopy 😕 A to by bola škoda. Pretože povahovo k sebe veľmi dobre zapadli. Čo nakoniec bolo možné vidieť/čítať ako dej postupoval na ďalších stránkach knihy.

Hoci mi nesadla povaha hlavného hrdinu, vôbec mi to neubralo chuť prečítať si jeho príbeh. Práve naopak, zaujímalo ma ako z toho plachého chlapčaťa vykresá autorka alfasamca. A tu dávam pomyslený klobúk dole, zvládla to na jednotku! 👌

Kristi Ann je skvelá autorka, jej príbehy sú pútavé, hravé, majú proste správnu iskru, ktorá spôsobuje, že sa pri ich čítaní dobre bavíte. Tešilo ma sledovať hlavných hrdinov a ich boj o lásku.

Moje hodnotenie: ★★★★ 

Hawthorne House
1. A Noble Masquerade (Šľachtická rošáda)
3. An Elegant Facade (Falošná pretvárka)
3. An Uncommon Courtship (Nezvyčajné manželstvo)
4. An Inconvenient Beauty (Neželaná príťažlivosť)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára