piatok 1. februára 2019

Ochranca


Názov knihy: Ochranca (2018) 

Autor: Kristína Brestenská

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 344

Rok vydania: 2018



Ľúbostný príbeh zo stredovekého Anglicka, v ktorom sa na pozadí skutočných historických udalostí zavŕšia osudy Elisabeth a Jamesa. Keď sa videli naposledy, on sa s ňou odmietol oženiť a odišiel z jej života aj z Anglicka. Náhoda ho zaviala až na dvor kráľa Richarda Levie srdce a v jeho službách sa vybral na výpravu za oslobodenie Svätej zeme. Ona sa so zlomeným srdcom vydala za iného a znášala všetky príkoria, ktoré jej osud nachystal. Po piatich rokoch sa James zbavený všetkých ideálov natrvalo vracia do Anglicka. Splnilo sa mu, o čom sníval od detstva, no jeho duša a svedomie zostávajú poznačené. Keď neskôr na slávnosti v kráľovskom paláci spoznáva tajomnú ženu, prebúdza sa v ňom dávno zabudnutý inštinkt ochrancu a túžba po žene, ktorá preňho predstavuje nebezpečenstvo. Podarí sa Jamesovi zachrániť neznámu z rúk tyranského princa Jána, ktorý v bratovej neprítomnosti prevzal vládu nad krajinou? Dovolí osud, aby sa znovu stretol s Elisabeth, ktorej pred rokmi tak veľmi ublížil?


"Pokojne spi, Elisabeth. Som tu, aby som ťa chránil..."

Táto veta sa tiahne celým príbehom a dokonale ho vystihuje. Príbehom, ktorý sa vám dostane pod kožu a pri ktorom budete naplno prežívať všetko, čo prežívajú jeho hrdinovia. Strach, úzkosť, beznádej, ako aj lásku, vášeň, poznanie. Budete s nimi plakať, budete sa s nimi smiať. Ale hlavne, budete im tú lásku z celého srdca priať.

Príbeh Jamesa a Elisabeth je voľným pokračovaním knihy Grófov syn. S oboma hrdinami sme sa teda mohli stretnúť a trochu ich spoznať už tu. Priznám sa, Jamesa som si zamilovala už v predchádzajúcej knihe. Zahorel láskou k priateľovej manželke. S Williamom vyrastali ako bratia. Boli si blízki, radili si navzájom, povzbudzovali sa navzájom a tiež jeden druhému priali všetko šťastie sveta. Ibaže... kým Williamovi bolo dopriate šťastie v náručí krásnej Amelie, Jamesovi dopriate nebolo. Aspoň on to tak vnímal. Vedel, že ľúbi nevhodnú ženu. Aby sa vyhol problémom a vlastnému trápeniu, rozhodol sa opustiť svojho najlepšieho priateľa a odísť do Svätej zeme. Bojovať za vlasť a za kráľa.

Williamova sestra Elisabeth horela k Jamesovi láskou. Silnou, vášnivou, nespútanou. On ju však bral ako svoju sestru. To ju zlomilo a v podstate privialo do náručia muža, ktorý jej zo života urobil peklo...

Obaja hrdinovia sa nečakane stretávajú po piatich rokoch. Každý z nich má za sebou riadnu "bitku" od života. Ako sa zvykne hovoriť - život ich nešetril a uštedril im niekoľko nepríjemných kopancov. Práve preto nastal čas na zmenu. 

James nečakane stretáva Elisabeth na kráľovskom dvore, kde si prišiel prevziať majetok, ktorý mu kráľ Richard udelil v boji za jeho chrabrosť, šikovnosť a obetavosť. Ján, ktorý práve okupuje bratov trón sa však rozhode ignorovať Richardove želania. Je zlý, je skazený, je nenásytný. Každému sa mieša do života a snaží sa ho negatívnym spôsobom ovplyvniť. Darí sa mu. James sa ale nenechá znechutiť. Okrem toho sa na jeho stranu pridá aj samotná kráľova matka. Pomôže Jamesovi a tiež Elisabeth opustiť dvor šikovnou ľsťou. Nerobí to nezištne, pravdaže. Na kráľovskom dvore vládnu intrigy a každý hrabe pre seba. Kráľova matka nie je výnimkou. 

Jamesovi a Elisabeth sa podarí z dvora ujsť, no ihneď nato sú im v pätách Jánovi prisluhovači. Cítia sa ako lovná zver, a zdá sa, že niet úniku. Dni a noci, ktoré prežívajú spolu oboch zbližujú. Postupne, krok za krokom si k sebe nachádzajú cestu. Mnoho vecí ich spája a ešte viac spojovať iba začína...

O tom, že Kristínka má talent, som písala už po prečítaní jej debutovej knihy. Mýlila som sa. Mala som totiž napísať, že má NESMIERNY talent. Lebo taká je pravda. 

Príbeh Jamesa a Elisabeth je podaný precízne a s láskou. Často som mala pri čítaní pocit, akoby sa ich láska dala priam nahmatať. Veľmi ma chytila za srdce a musím povedať: Bravó, Kristínka! 
 
Ochranca je kniha, ku ktorej sa budem rada -vždy- a pravidelne vracať.


Moje hodnotenie: ★★★★★

1 komentár:

  1. Ďakujem za takú krásnu recenziu. Od Vás si ju mimoriadne cením, Katka. :-)

    OdpovedaťOdstrániť