štvrtok 25. apríla 2019

Nadpozemská melódia

Originál: A Note Yet Unsung (2017)

Autor:
Tamera Alexander

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Jana Hlatká
 

Počet strán: 528

Rok vydania: 2019



Rebeka Carringtonová, husľová virtuózka, ktorá získala vzdelanie vo Viedni, sa votrie na konkurz s dirigentom Nashvillskej filharmónie. Ženy sú však príliš krehké stvorenia a nemôžu zvládnuť námahu, ktorú od nich hra v orchestri vyžaduje. Rebekina nádej rýchlo zhasne, pretože dirigent sa musí podriadiť názoru verejnosti. Uznávaný dirigent Nathaniel Tate Whitcomb je novým vedúcim Nashvillskej filharmónie. Píše symfóniu, ktorou sa chce zapísať do dejín hudby, ale nedarí sa mu ju dokončiť. Navyše ho často bolieva hlava a podivne mu v nej bzučí, symfóniu však musí dokončiť pred slávnostným otvorením novej budovy opery. A nielen to. Chce ju dopísať skôr, ako ten, ktorý ho najviac inšpiroval – jeho otec –, zomrie. Jeho bolesti sa zhoršujú a on je presvedčený, že jedine Rebeka mu môže pomôcť dokončiť dielo. Dokáže získať jej dôveru, keď ju obral o jej sen?


Milujem chvíle, keď sa môžem na nejaký čas odpútať od reálneho sveta a ponoriť sa do toho knižného... kde sú postavy, ktoré riešia celkom iné životné dilemy ako ja/my. Postavy, ktoré majú svoje vlastné sny a ciele, ktoré sa snažia dosiahnuť. 

Aj Rebeka, hrdinka románu Nadpozemská melódia, sníva o tom, že jedného dňa bude súčasťou orchestra. Rebeka je husľová virtuózka. Niekoľko rokov študovala vo Viedni, no po smrti svojej starkej (ktorá ju v jej hraní podporovala) sa vracia do rodného Nashvillu. Rebeka netúži zvítať sa s matkou a otčimom, naopak, stretnutie s nimi sa snaží odložiť. Zo skúseností vie, že v rodnom dome (s nimi) žiť nemôže. Nie, ak nechce, aby sa opakovalo to, kvôli čomu odišla...

Rebeka sa pokúsi získať miesto v Nashvillskej filharmónii, ktorú vedie mladý dirigent Nathaniel Tate Whitcomb. Tate vidí, že Rebeka má talent, a že hrá lepšie ako ktorýkoľvek člen v jeho orchestri, avšak je to žena. A ženy v orchestri nemajú čo robiť. Hoci by rád urobil výnimku, spoločnosť by ho za to zlynčovala. 

Napriek odmietnutiu sa cesty oboch hrdinov znova spoja. Rebeka sa stane Tateovou asistentkou pri skladaní symfónie, ktorú sa neúspešne snaží dokončiť. Bránia mu v tom viaceré okolnosti. Nespokojnosť s tým ako sa nevie "zladiť" jeho orchester, tlak "zhora" - od mecenášov, nezvyčajné bolesti hlavy, a najmä, nepriaznivý zdravotný stav jeho otca. Všetko veci, ktoré sú stresujúce a ubíjajúce. A aby toho nebolo málo, pracuje s Rebekou, úchvatnou mladou ženou, ktorá je nielen krásna a talentovaná, ale aj múdra. Našťastie práve ona je človekom, jeho hnacím motorom, ktorý rozjasní jeho dni.

Príbeh je veľmi inšpiratívny. Ukazuje nám, že každý z nás po niečom bytostne túži, má svoje sny. A hoci sa nie všetky naše sny vyplnia, netreba rezignovať. 

Historický romantický príbeh z pera Tamery Alexander je jedným z tých príbehov, po ktorých radi siahneme znova. Má trochu trpko-sladkú príchuť. Je ódou na hudbu (ktorú počuť z každej stránky aj bez toho, že by ste si ju pustili), je oslavou viery (ktorá dodáva hrdinom nádej, silu zotrvať a nájsť svetlo tam, kde vidia čiernu tmu) a chválospevom lásky (ktorá sa vyvíja postupne, po krôčkoch, v náznakoch, aby sa neskôr, keď nastane čas, ukázala v celej svojej sile a kráse).

Veľmi dobré čítanie. Vydavateľstvo i527.net urobilo dobre, keď siahlo po tejto autorke. Pretože čo kniha, to neskutočne silný zážitok.


Moje hodnotenie:

Belmont Mansion
1. A Lasting Impression (Nezmazateľný dojem)
2. A Beauty So Rare (Výnimočná krása)
3. A Note Yet Unsung (Nadpozemnská melódia)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára