štvrtok 2. mája 2019

Vévodovo pokušení

Originál: A Duke´s Temptation (2010)

Autor:
Jillian Hunter


Vydavateľstvo: Oldag

Český preklad: Magda Cindričová

Počet strán: 264

Rok vydania: 2012


Samuel Charles Aubrey St. Aldwyn, vévoda z Gravenhurstu, je rodený zhýralec. Ani vo sne by nikomu nenapadlo, že je tiež autorom obľúbených historických románov, známy ako autor kaziaci morálku a majstrovský zvodca. Medzi jeho obdivovateľov patrí aj Lily Boscastlová. Veľmi dobre vie, čo znamená zničená povesť. Po tom ako sa jej zásnuby skončia katastrofou, neostáva jej iné iba opustiť Londýn a nájsť si prácu. Zamestná sa u samotného Gravenhursta. Duchaplná dievčina ho láka, ale aj inšpiruje. Ona pritom netuší, aké je jeho tajomstvo.


Jillian vie ako navnadiť čitateľa na čítanie. Hoci som od nej ešte nečítala všetko, ale z toho, čo som si prečítala môžem usudzovať, že úvodné kapitoly zvláda autorka bravúrne. Sú vždy niečim originálne a plné humoru. Slúžia ako dobré lákadlo pre čitateľa. Nie je tomu inak ani v tejto knihe. Avšak...

To, čo sa začalo dobre (maškarný ples, stretnutie hlavných hrdinov a lietajúce iskry), pokračuje už iba priemerne (ukončenie zásnub absolútne nezvyčajným spôsobom, akoby sa autorka "pokúšala" čitateľa šokovať) a končí sa to... ach, jaj... no... nudne.

Samuel sa spočiatku javí ako interesantný typ muža. Vysokopostavený vojvoda, ktorý je známym zhýralcom. Ukrýva pred svetom svoje druhé ja. To tvorivé a vášnivé. Píše historické romány na pokračovanie. Celá smotánka je z nich unesená, často sa bavia o postavách a možnom pokračovaní deja na rôznych spoločenských udalostiach. A Samuel si to všetko vychutnáva. Nie na výslní, ale v ústraní. Napokon, kto by ho kedy tipoval na spisovateľa? 

Lily miluje jeho príbehy. Tiež k nim má čo povedať. A vždy túžila spoznať ich autora. Na maškarnom plese si všimne nečakanú pozornosť mladého muža. Priateľka jej povie, že ide o zhýralého vojvodu. Napriek výhradám sa s ním Lily pustí do reči... ba dovolí mu i viac. Pri jeho šarme akoby strácala rozum - zabúda i na to, že je zasnúbená s iným. 

Po plese sa udeje niekoľko dramatických udalostí, ktoré Lilyn život obrátia o 180 stupňov. Rozíde sa so snúbencom, rodina ju má za blázna (pretože vraj "videla" niečo, čo "nevidela") a úbohej Lily neostáva iné ako odísť do ústrania. 

Rozhodne sa prijať miesto hlavnej gazdinej v sídle vojvodu. Zovšadiaľ dostáva echo, že v jeho usadlosti straší, že sám majiteľ sa rozpráva s duchmi. Lily nič z toho neprekáža, pretože na duchov neverí a po druhé, nevidí lepšiu ponuku na pracovnom trhu. 

V sídle vojvodu začína druhá časť knihy, v ktorej Lily príde na koreň všetkým tajomstvám, ktoré Samuel ukrýva - nielen pred ňou, ale i pred celým svetom. A táto časť je veľmi nudná. I keď čitateľ má možnosť stretnúť sa tu s humorom (no ide skôr o silený humor, niečo v zmysle - snažím sa byť vtipná, ale smejem sa iba ja), dejovo však príbeh stagnuje, nikam sa neposúva, nič nové neprináša. A tajomstvo týkajúce sa zistenia, že Samuel je vlastne slávny spisovateľ Anonym, sa naťahuje ako čerstvá žuvačka. 

Ak mám byť úprimná, knihu som dočítala iba so zaťatými päsťami. Pritom viem, že Jillian dokáže písať aj lepšie.
   

Moje hodnotenie: ★★☆

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára