štvrtok 19. septembra 2019

Ledová královna

Originál: A Highland Duchess (2010)

Autor: Karen Ranney

 
Vydavateľstvo: Baronet

Český preklad: Dana Šimonová
 

Počet strán: 336

Rok vydania: 2012



Vojvodkyňu vdovu Emmu z Herridge, známu v spoločnosti ako "Ľadová kráľovná", unáša neznámy muž, o ktorom neskôr zistí, že je to mocný gróf Ian McNair z Buchanu. Jemu jedinému sa podarí preniknúť pod jej úspešne vybudovanú spoločenskú fasádu. Keď obaja začnú veriť v lásku, osud si s nimi znovu nepekne pohrá. Aby mohli byť spolu, musia obetovať všetko, čo majú: česť, budúcnosť a možno aj život…  



V spoločnosti jej hovorili Ľadová kráľovná. Bolo to tak, kým žil jej manžel. Teraz je vdova. Do spoločnosti nechodí. Jediné, čo chce, je mať konečne pokoj. Pri manželovi si toho prežila až-až, pokojný život by si zaslúžila. 

Pokoj však Emma nemá. Aspoň pokiaľ žije jej strýko, ktorý má v pláne ju znovu vydať. Emmin strýko nie je iba do vetra rozprávajúci muž. Nie. Je to muž činu. Aby dosiahol svoje, nestráni sa použiť aj násilie. Emma má vyhrážky na dennom poriadku. A bitku? Nuž, to závisí od toho ako veľmi sa na ňu strýko hnevá...

V jednú noc jej do domu vkročí zamaskovaný muž. Pýta od nej starodávne zrkadlo - Tulloch Sgàthán. Emma v tej chvíli netuší, čo chce. Je ochromená strachom. Obzvlášť, keď neznámeho vyruší jej strýko. Pred nečakanou bitkou ju zachráni práve spomínaný muž, ba čo viac, unesie ju!

Až v jeho dome jej odhalí svoju tvár. Pravdaže, neprezradí jej svoje spoločenské postavenie, predstaví sa iba ako Ian. 

Emma sa Ianovi ihneď zapáči. Jeho džentlmenské správanie sa Emmu obmäkčí a on zisťuje, že chýry, ktoré o nej kolujú vôbec nie sú pravdivé. Vie, že Emma skrýva nejaké tajomstvo, no netlačí na ňu, aby mu ho prezradila. A Emma, ktorá doteraz nepoznala mužov s Ianovou povahou, ostáva milo prekvapená. 

Po pár dňoch, počas ktorých medzi Emmou a Ianom dôjde k viac ako len k spriateleniu sa, sa Emma vracia domov. (Hoci ako výkupné, ktorým malo byť spomínané zrkadlo, Ian nedostal, rozhodol sa Emmu pustiť na slobodu.) Nahnevaný strýko na ňu nalieha, aby sa vydala. Už jej aj zohnal manžela - muža zo Škótskej Vysočiny. Muža, ktorý, zhodou okolností, vyrastal s Ianom ako brat. Pravdaže, to sa Emma dozvie až v Škótsku, keď zavítajú práve na Ianovo panstvo.

Ian, ktorý na Emmu nedokáže zabudnúť a neustále ním zmietajú silné city, sa po čase rozhodol vrátiť do Londýna a požiadať ju o ruku. Prišiel však neskoro. Emma už patrí inému... jeho nevlastnému bratovi Brycovi. 

Iba ťažko sa s tým zmieruje, nechápe ako je možné, že sa Emma tak rýchlo vydala. Keby to bol čo i len tušil, nikdy by ju nevrátil strýkovi naspäť.

Osud je však vrtkavý. Po ceste na jeho škótske sídlo sa Bryce otrávi vínom. Niekto mu ho totiž ochutil jedom. Zmietaný medzi životom a smrťou pri ňom Emma denno-denne bdie. No podozrenie, že to urobila ona, padá aj na ňu...

Dej tejto knihy je spletitý. A hoci som mala pocit, že sa nikam nehýbe - najmä od polovice knihy až takmer ku koncu, v bode kedy bol Bryce neustále v bezvedomí (nechcem byť krutá, ale neustále som očakávala jeho smrť; áno, je to tak, chcela som, aby umrel, ale len pre to, aby Emma a Ian mohli byť konečne spolu) - ma autorka nakoniec prekvapila. Príbeh tak nebol predvídateľný. Možno aj práve preto patrí k tým lepším.

Karen Ranney je výnimočná autorka. Píše pútavo, má svojský štýl... ťažko sa mi vyjadruje, aký štýl to presne je, no v každom prípade je unikátny. Rada si od nej ešte niečo prečítam. 

Moje hodnotenie: ★★


Tulloch Sgàthán
1. Sold to a Laird (Vynucený sňatek)
2. A Highland Duchess (Ledová královna)
3. A Borrowed Scot (Tajemný ženich)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára