streda 25. apríla 2012

Nechcená nevesta

Z anglického originálu: The Sherbrooke Bride (1992)

Autor:
Catherine Coulter

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Marína Gálisová

Počet strán: 248

Rok vydania: 2010



Douglas Sherbrooke, gróf z Northcliffu je známy svetácky zvodca a bonviván a jediné, čo teraz súrne potrebuje je nájsť si ženu, čo by mu porodila dediča. Rozhodne sa uzavrieť manželstvo s krásnou Melissandrou. Zhodou okolností sa však nebude môcť zúčastniť na vlastnej svadbe a tak poverí svojho bratanca, aby si ju vzal v jeho mene. Prekvapenie ho neminie, keď sa dozvie, že bratranec si Melissandru zobral sám a jemu neostáva iné iba sa uspokojiť s jej mladšou sestrou Alexandrou.


Alexandra Chambersová, ktorá už roky tajne miluje Douglesa, sa stáva nechcenou nevestou. Nebola by to romantická kniha, keby sa všetko neskončilo happyendom a nehynúcou láskou spomínanej nechcenej nevesty a grófa z Northcliffu.

Táto kniha bola mojím prvým stretnutím s autorkou a musím povedať, že hoci znel obsah akokoľvek príťažlivo, príbeh takým vôbec nebol. Čo ma mrzí, lebo z témy by sa dalo vydolovať čarovné dielo. Najviac som sa tešila práve na moment, kedy sa Doug dozvie, že jeho manželkou nie je Melissandra, ale jej mladšia sestra Alex. A práve tá pasáž bola absolútne mimo mojich predstáv. Doug reagoval prehnane a neprimerane. Celkovo pôsobil - počas celej knihy - ako čudák. Rovnako sa autorka málo pohrala s charakterom hlavnej postavy a často som mala pocit, že sa viac zaoberá manželstvom staršej Melissandry ako Alex (pričom, pokiaľ viem, kniha mala byť o nechcenej neveste a oklamanom ženíchovi 8-) či?).

Proste zlátanina, okorenená prízrakom "plačúcej nevesty"... bŕŕŕ.

Dávam slabé tri hviezdy, aj to jedna patrí prekladateľke, ktorá sa s textom musela vôbec zaoberať a druhá peknej obálke.


Moje hodnotenie: ★★★

Sherbrooke
1. The Sherbrooke Bride (Nechcená nevesta)
2. The Hellion Bride (Neskrotná nevesta)
3. The Heiress Bride (Bohatá nevesta)
4. Mad Jack (Nevesta v prestrojení)
5. The Courtship (Divoká nevesta)
6. The Scottish Bride (Farárova nevesta)

7. Pendragon
8. The Sherbrooke Twins
9. Lyon's Gate
10. Wizard's Daughter
11. The Prince of Ravenscar

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára