nedeľa 29. apríla 2012

Osudná búrka

Z anglického originálu: The Island of Red Earth (2006)

Autor:
Elizabeth Haran

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Marína Gálisová


Počet strán: 336


Rok vydania: 2010



Píše sa rok 1845. Amelia Divinová je bohatá a rozmaznaná. Spolu s trestankyňou Sarah Jonesovou, ktorá si má na farme odpracovať trest za krádež, prežijú stroskotanie lode pri ostrove Kangaroo. Keď však vysvitne, že Amelia stratila pamäť, bystrá Sarah sa to rozhodne využiť vo svoj prospech.


Sarah využije Ameliinu stratu pamäti nad očakávanie :-) Autorka veľmi zaujímavo a pútavo vykresľuje príbeh oboch žien, ktoré ako jediné prežili stroskotanie lode. Jedna je bohatá slečinka, tá druhá zase zlodejka. Amelia sa kvôli Sarinmu klamstvu ocitne na farme, kde si má odpracovať dva roky za krádež.

Amelia, ktorá v živote nepracovala sa len ťažko vyrovnáva so svojou životnou situáciou. Spočiatku je nespokojný aj farmár Edgar, pretože trestankyňa podľa informácií mala vedieť všetky domáce práce ako je varenie, pestovanie zeleniny, obriadenie dobytka... avšak táto slečinka nevie nič z toho... za to ovláda dva cudzie jazyky, tanec a spev. Nakoniec si však jeho priazeň získa. Očarené ňou nakoniec nie sú len Edgarove deti, ale aj strážca majáku - Gabriel Donnelly ;-)

Sarah pre zmenu býva u najlepšej kamarátky Ameliinej zosnulej matky Edny a jej manžela. Využíva možnosť slobody a života vo vyššej spoločnosti. A hoci doňho vôbec nezapadá, aj teta Edna je z nej zúfalá, Sarah sa podarí udržať svoje tajomstvo prekvapivo dlho.

Príbeh má niečo do seba, a hoci niekedy usýpa ťažkopádne, vcelku vyznieva dobre. 

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára