nedeľa 29. apríla 2012

Večerná hviezda

Z anglického originálu: Evening Star (1984)

Autor:
Catherine Coulter 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Marína Gálisová


Počet strán: 288


Rok vydania: 2009



Sedemnásťročná Giana Van Clevová sa bezhlavo zaľúbila do nesprávneho muža – do cynického lovca vena, ktorému ide len o majetok a postavenie vo firme jej matky. Aurora Van Clevová sa zúfalo snaží svoju dcéru zachrániť pred chybným krokom. Súhlasí s Gianinou svadbou, no iba pod podmienkou, že predtým strávi tri mesiace u strýka Danieleho v Ríme a oboznámi sa so životom vydatej ženy, ktorá musí na slovo poslúchať svojho manžela a byť od neho vo všetkom závislá. 
Keď sa potom Giana vráti do Londýna, vie všetko o sexe, hoci zostala pannou, a tiež všetko o manželstve, hoci je stále slobodná. A slobodnou chce aj zostať – vyliečila sa z ilúzií o romantickej láske a svojho chamtivého nápadníka poslala kadeľahšie. V srdci si však uchováva jednu zvláštnu spomienku: na dražbe panien v Ríme si ju kúpil príťažlivý Alexander Saxton, záhadný muž, jediný, ktorý v nej dokázal prebudiť telesnú túžbu.


Trošku zvrátené strčiť mladé dievča do rúk strýka, ktorý ju nechá celé leto nazerať mužským chúťkam v nevestinci. Nuž, Giana sa poučila a po návrate z Talianska svojho snúbenca Randalla nakoniec odmietla. Rozhodla sa zaučiť do tajomstiev obchodu, a stala sa z nej obchodníčka ako jej matka. Naviac sa zaprisahala, že sa nikdy nevydá.

Hlavný hrdina Alex je sebavedomý, domýšľavý chlapík - pravdaže je to muž, ktorý hlavnú hrdinku presvedčí, že láska a vernosť existujú, a nie každý muž potrebuje hľadať spoločnosť či potešenie v náručí inej ženy. Iste, nemá to jednoduché, Giana je tvrdohlavá a cynická. 

Po tom, ako si ju privedie do Ameriky, vydávajúc ju za svoju manželku, jej postupne ukáže, čo znamená niekoho milovať a postupne sa mu krok za krokom podarí zničiť ľadovec, ktorý si Giana za niekoľko rokov stihla kolo srdca nahromadiť. 

Keby Alex nebol taký protivný, možno by som si ho aj obľúbila :-)

Román je čitateľný, avšak niektoré pasáže mi prišli dosť nereálne, niektoré situácie dokonca nasilu vytvorené.

Moje hodnotenie: ★★★

Star Quartet
1. Sweet Surrender (Večerná hviezda) 
2. Midnight Star (Půlnoční hvězda)
3. Wild Star (Divoká hvězda)
4. Jade Star (Nefritová hvězda)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára