streda 18. septembra 2013

Čary lásky

Z anglického originálu: Slightly Married (2003)

Autor:
Mary Balogh
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 264

Rok vydania: 2005



Aidan Bedwyn sa po skončení napoleónovej vojny vracia domov na dvojmesačnú dovolenku. Ešte pred tým však zájde do Ringwoodu za Eve Morrisovou. Sľúbil jej umierajúcemu bratovi, že jej povie o jeho smrti a že sa o ňu postará. To však nie je jednoduché, pretože mladá žena jeho pomoc odmieta. Až otcova vôľa ju prinúti prijať ponuku, akú by za normálnych okolností bez váhania odmietla. Hoci sa žiadnemu z nich nepáči, že musia svoje životy spojiť, urobia tak a dohodnú sa, že po všetkom sa ich cesty navždy rozídu. Nebude to však také jednoduché.


Aidan netuší akú slučku si uväzuje na krk, keď sľubuje mladému mužovi Percymu Morrisovi, že sa postará o jeho sestru. Je však charakter a svoj sľub do bodky splní. Musím priznať, že Aidan je veľmi charizmatický mladý muž. Čestný, stojaci si za slovom, zodpovedný. Všetko veľmi dobré vlastnosti. Asi jeho jedinou nevýhodou je, že sa bojí prejaviť navonok svoje city (nemožno sa mu čudovať, vyplýva to z toho, čo zažil). 

Eve je mladá žena, ktorá žije svoj jednoduchý život na panstve s "chromými zvieratkami". Patria do nej teta Mari, dve sirôtky - Becky a Davy, ktoré berie ako svoje vlastné deti, padlá žena Thelma Johnsonová - jej guvernantka so svojim synom Benjaminom, gazdiná Agnes Pritchardová a chromý pes Muffin. Nažívajú spolu ako jedna veľká rodina, až kým nezomrie Percy. Otcova posledná vôľa je nekompromisná. Keďže Eve nie je vydatá, celé panstvo má zdediť jej bratanec Cecil Morris. Závet nadobúda platnosť už o päť dní, dovtedy sa musia z domu všetci vysťahovať. Napriek všetkým svojim zásadám sa rozhodne prijať Aidanovu žiadosť o ruku. Spolu sa dohodnú, že akonáhle Cecil zistí, že sa Eve vydala a všetok otcov majetok jej ostáva, odíde Aidan domov a oni dvaja sa nikdy viac neuvidia. 

Aidan skutočne prichádza domov, no jedna pozvánka na večeru všetko mení. Jeho brat, vojvoda Wulfrick Bedwyn, trvá na tom, že na večeru musí isť - aj so svojou manželkou, ktorú im zatajil. Aidan namieta a tak koná Wulf na vlastnú päsť a Eve privezie na Lindsey Hall osobne. Manželia sú opäť spolu a tak skoro sa ani nerozídu.... vlastne sa po tom všetkom, čo zažijú, rozísť už nechcú :-)

Spisovateľka nám ponúka nádherný príbeh, v ktorom hlavní hrdinovia postupne otvárajú svoje srdcia a myšlienky. Kniha je jemná, miestami melancholická; veľmi, veľmi romantická. Kto má romantiku rád a nevadí mu, že hrdinovia nie sú krásni ako Adonis a Afrodita, ale majú krásne vnútro, tak nech číta... Hmm, láska je mocná čarodejka.

Moje hodnotenie: ★★★


Bedwyn Family
1. One Night for Love
2. A Summer to Remember (Nezabudnuteľné leto)
3. Slightly Married (Čary lásky)
4. Slightly Wicked (Zvrhlá láska)
5. Slightly Scandalous (Škandály lásky)
6. Slightly Tempted (Sladké pokušenie)
7. Slightly Sinful (Hriechy lásky)
8. Slightly Dangerous (Bál v Schofield Parku)

2 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Monika, nepoteším Vás. Knižku nemám, mala som ju požičanú z knižnice :-(

      Odstrániť