pondelok 4. júna 2018

Diablova zajatkyňa

foto by koki

Názov knihy: Diablova zajatkyňa (2018) 

Autor: Jana Pronská 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 256

Rok vydania: 2018



Keď rytier Roland Geregy povstane proti krutej vláde županovho synovca Michala Balašu, podarí sa mu obsadiť kráľovský hrad a stane sa pánom celého Spiša. Verní druhovia ho presvedčia, aby zajal dcéru poľského kniežaťa Kiovského Annu a pýtal za ňu bohaté výkupné. Rytier, ktorého život naučil nenávidieť ženy, Anninou prítomnosťou na hrade doslova trpí a nechce si pripustiť, že krásna a múdra kňažná ho očarila na prvý pohľad. Anna sa postupne dozvedá pravdu o Rolandovej minulosti a začne sa naňho dívať inými očami. Dokáže však presvedčiť Diabla zo Spiša, že ak bude mať v sebe vieru a nádej, všetko je možné? A akú cenu budú musieť obaja zaplatiť, aby sa naučili veriť láske, čo im vzklíčila v srdci?


"Vraj toho buriča v Uhorsku nazvali Diablom zo Spiša..."

Diabol zo Spiša, presne takú nálepku dali Rolandovi Geregymu, rytierovi, ktorý sa vzoprie vláde Michala Balašu a dobije Spišský hrad. Má už dosť jeho výčinov, pri ktorých prichádzajú o život nevinní ľudia. Práve smrť jeho sestry spôsobí jeho vzburu proti vláde, proti systému. Spiš obsadí spolu so svojimi chlapmi, ktorí mu verne slúžia po jeho boku. 

Rytier z hradu posiela preč i posledné ženy - jeho matku a svoju niekdajšiu milenku. Ženy robia medzi mužmi iba rozbroje, rozptyľujú ich a to je to posledné, čo teraz Roland potrebuje. Osud však zariadi, aby sa na hrad predsa len dostala jedna žena. Anna Kiovská. Má byť zajatkyňou, za ktorú dostanú štedré výkupné... 

"Osud chcel, aby sa stala rukojemníkom rebela, väzňom na Spišskom hrade, zálohom hodným troch tisícok zlatých."

Anna sa dostane do rúk rebela a buriča Rolanda, muža, ktorý jej zabil nechceného snúbenca. Toľko túžila po slobode, že si ju doslova vymodlila. Nerátala však s tým, že sa ocitne priamo v sídle Diabla zo Spiša. Kolujú o ňom rôzne historky - je to lúpežný rytier, muž, čo sa posmieva svetskej i cirkevnej moci, popiera práva kráľovských miest a dokonca vydiera richtárov. Muž krutý, cynický, bez cti, bez kúska citu... No je taký naozaj?

Hlavná hrdinka je chytré dievča. Nenechá sa len tak ľahko zastrašiť. Svojou odvahou, dobrotou a šikovnosťou si ľahko získa autoritu medzi mužmi. A napokon pri nej zmäkne aj srdce samotného Diabla. 

Príbeh o Rolandovi a Anne je inšpirovaný legendou, ktorá patrí k Spišskému hradu. Autorka ju oprášila a napísala typickým "pronskej štýlom". Janka má slabosť pre Spišský hrad. Navštívila ho toľkokrát, že už by v ňom nezablúdila ani keby mala zatvorené oči 😉 A v knihe je to aj cítiť. 

Ja musím konštatovať, že Diablova zajtakyňa rozhodne patrí k jedným z najlepších románov, aké Janka doteraz napísala. Je romantický, no zároveň i dramatický. A hoci človek už dopredu vie, že skončí happyendom, počas čítania mu v mysli neustále kolujú otázky: Kedy? Kde? Ako? A či vôbec?

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára