streda 5. februára 2020

Panie z Ivy Cottage

Originál: The Ladies of Ivy Cottage (2017)

Autor: Julie Klassen

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Zuzana Vengliková

 
Počet strán: 424

Rok vydania: 2019



Rachel Ashfordová, dcéra skrachovaného džentlmena, žije ako hosť v Ivy Cottage. Keďže skromné úspory sa jej rýchlo míňajú, zaumieni si, že si na živobytie bude zarábať sama... nejako. Po otcovi zdedila množstvo kníh, a tak ju jej priateľka Jane Bellová a ďalšie ženy z dediny povzbudzujú, aby si otvorila knižnicu. Počas triedenia kníh, ktoré jej darovali obyvatelia Ivy Hillu, naráža na skryté tajomstvá. Muž, ktorý jej kedysi zlomil srdce, jej pomáha hľadať stopy, ale obaja napokon objavia viac, než chceli.
Rachelina hostiteľka Mercy Groveová sa vzdala nádeje na manželský život a naplnenie hľadá v riadení dievčenskej školy. Keď o Ivy Cottage začne prejavovať záujem viacero mužov, usúdi, že za to môže prítomnosť príťažlivej slečny Ashfordovej. Čo – alebo kto – skutočne upútal pozornosť každého z nich? Pravda možno všetkých prekvapí.


Historky z Ivy Hillu pokračujú druhou knihou s názvom Panie z Ivy Cottage. A ja musím povedať, že obyvatelia tejto malebnej dedinky si čoraz viac získavajú moje srdce. Julia Klassen nás necháva sledovať ďalšie osudy jej obyvateľov, medzi ktorými nechýbajú ako dobráci tak i darebáci.

Kým v prvej časti sme mohli viac sledovať osud Jane Bellovej a dej sa viac-menej točil okolo pojazdného hostinca, tu dostávajú viac priestoru rázna Mercy a spanilá Rachel. 

Mercy je stará dievka, ktorá svoj život zasvätila vedeniu dievčenskej školy. V tom našla svoje šťastie, svoju budúcnosť a v podstate je so svojím životom spokojná. No ako v živote nie je všetko iba čiernobiele, ani v tom Mercynom to tak nie je. K osirelému dievčatku, ktoré vo svojej škole učí má veľmi blízky vzťah a rozhodne sa, že si ju adoptuje. Myšlienka je to síce pekná, no jej realizácia sa trochu (povedzme, že viac ako trochu) skomplikuje. Okrem toho, Pánbožko jej na ceste životom pripraví ešte nejedno prekvapenie 😊

Rachel sa po smrti svojho otca vysťahuje z rodného domu, ktorý nie je viac jej domovom (hoci by byť mohol) a útočište nájde v Ivy Cottage u starej dievky Mercy. Rachel je dievča, ktoré nechce byť niekomu "na ťarchu", preto sa rozhodne, že si na svoju izbu v Ivy Cottage zarobí. Pomocnú ruku dostáva práve od obyvateliek Ivy Cottage, a od svojich priateliek Mercy a Jane, ktoré jej navrhnú zriadiť si knižnicu pre obyvateľov Ivy Hillu. Kníh, ktoré po otcovi Rachel zdedila je neuveriteľné množstvo, a veru bola by škoda, keby ich už nikdy nikto nemal otvoriť a čítať. V dedinke sa stretne knižnica s mimoriadnym úspechom. 

Vzťahy a osudy jednotlivcov dokáže Julia vykresliť hodnoverne. Veľmi ľahko sa vnoríte do príbehu a spolu s hrdinami prežívate ich životy. Rovnako tak si dokonale viete predstaviť celý Ivy Hill. Opísaný je nádherne, ešte i teraz ho mám pred očami. Keby také mestečko reálne existovalo, určite by som ho chcela navštíviť. 

Musím povedať, že táto časť sa mi páčila ešte viac ako prvá (viem presne prečo - kým v prvom diele sme sa postupne zoznamovali so všetkými obyvateľmi, tu už to nebolo potrebné, už som všetkých poznala, a preto som si dokázala naplno vychutnávať samotný príbeh a nebola som vyrušovaná premýšľaním, kto je kto). A už sa neviem dočkať záverečnej časti, kde sa osudy všetkých obyvateľov (najmä obyvateliek 😉) zavŕšia.


Moje hodnotenie: ★★★


Tales from Ivy Hill
1. The Innkeeper of Ivy Hill (Hostinec v Ivy Hille)
2. The Ladies of Ivy Cottage (Panie z Ivy Cottage)
3. The Bride of Ivy Green (Nevesta z Ivy Greenu)

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára