štvrtok 21. januára 2021

Diamantové pokušenie

Originál: Tempt Me with Diamonds (2019)  

Autor: Jane Feather   

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
 
Preklad: Nina Mikušová
 
Počet strán: 216
 
Rok vydania: 2020
 
 
Diane Sommervillovej, dedičke vplyvnej londýnskej rodiny, osud nadelil nevšednú krásu, bystrý rozum a nezávislého ducha. Po smrti rodičov sa stane majiteľkou výnosných baní v Južnej Afrike, no veľké šťastie jej neprinesú. Keď jej milovaný brat Jeremy padne v bitke proti Búrom, vysvitne, že svoj podiel na rodinnom majetku odkázal najlepšiemu priateľovi Rupertovi Laceymu. Diana sa tak ocitne v absurdnej situácii: je nútená deliť sa o rodinné sídlo a majetky s mužom, ktorého kedysi ľúbila a teraz ho nemôže ani vystáť. A čo je ešte horšie, jej neverný exsnúbenec sa k nej nasťahoval... 
 

Smutno mi je. Hneď vysvetlím prečo. 


Na novinku z pera Jane Feather som sa tešila. Jej ostatná trilógia (Duncan Sisters Trilogy) bola vskutku vynikajúca. Odvážne, silné hrdinky, idúce si za svojimi snami si získali moje srdce. Rovnako tak i výnimoční muži, ktorých im do cesty privial osud. Prečo by nová trilógia mala byť iná, ak nie -prinajmenej- rovnako skvelá? Hej, prečo. 
 
Diane je hrdinkou, na aké sme u Jane zvyknuté. Je odvážna, je silná, je rebelantská a čo má na srdci, to i na jazyku 😉 Vo svete, v ktorom už nemá rodičov a nedávno prišla aj o milovaného brata, si vie poradiť. Jediné, čo ju môže trápiť je, že  muž, ktorého z celého srdca milovala sa nestal jej životným partnerom. Podviedol ju. To sa neodpúšťa. V snahe naňho nadobro zabudnúť sa však vyskytne problém. Pri návrate z Afriky nájde pod svojou strechou práve jeho! Ruperta. Najskôr nechápe, čo tam robí, no po tom jej ich rodinný právnik vysvetlí, že jej najmilovanejší braček mu venoval polovicu svojho majetku. 

Šokovaná sa bude snažiť Ruperta zbaviť. Rupert má svoju hlavu. Dedičstvo po Jeremym mu prišlo vhod. Nielenže získal financie, ale aj možnosť byť opäť v blízkosti svojej bývalej snúbenice. Jeremy sa netajil tým, že si prial, aby sa dvaja, jeho srdcu najbližší ľudia, vzali. Nevedel, prečo sa tak nečakane rozhodli zrušiť zasnúbenie, dal však priateľovi možnosť všetko napraviť a začať odznova. 

Rupert je pre Dianu ťažkým súperom. Obzvlášť, keď si v jeho prítomnosti uvedomuje ich vzájomnú príťažlivosť. Tá veru ani rokmi odlúčenosti nevyprchala. Rozhodnú sa pred spoločnosťou tváriť ako manželia (keďže je nemysliteľné, aby dvaja slobodní ľudia žili pod jednou strechou a Rupert sa nemieni zo sídla vysťahovať - ani na jej želanie, ani naliehanie). Diana má čoraz väčší problém odolávať Rupertovým zvodom. (Popravde, Diana mala problém aj sama so sebou. Mnohokrát sa chovala ako malé dieťa, len aby mohla urobiť Rupertovi naschvál naprotiveň. Čo je horšie, Rupert za ňou v ničom nezaostával 😟)
 
Pri čítaní tejto historickej romance som miestami nadobúdala pocit, že čítam romancu zo súčasnosti (zaradenú do sekcie "druhé šance"), miestami zase nevydarenú grotesku. Správanie sa hrdinov - najmä ich komunikácia - sa vyhýbala spoločenským konvenciám danej doby, hrdinka iniciovala sex... a tá Rupertova "údajná" nevera? Absolútne bez fantázie! A mohla by som takto pokračovať aj ďalej, ale... Nejdem si drať jazyk. 
 
Príbeh ako celok pôsobil plytko, lacno, bez emócií. Aj moja vzťahová obľúbená linka nenávidím ťa/milujem ťa vyznela až priveľmi amatérsky. Veľmi slabo napísané. Haló, Jane! Nútia ťa písať? 🙉
 
Za posledné roky sú knihy Jane Feather ako na hojdačke. Jedna je skvelá, na druhú škoda papiera 😑 A prvá kniha zo série London Jewels Trilogy patrí, žiaľ, do druhej skupiny. 
 

Moje hodnotenie: ★☆

London Jewels Trilogy
1. Tempt Me with Diamonds (Diamantové pokušenie)
2. Seduce Me with Sapphires (Zafírové zvádzanie)
3. Ravish Me with Rubies (Rubínové očarenie)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára