pondelok 3. novembra 2014

Džentlmen o tom nikdy nehovorí

Z anglického originálu: A Gentleman Never Tells (2013)

Autor:
Juliana Gray

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Barbora Andrezálová
 

Počet strán: 272

Rok vydania: 2014



Kedysi boli Lilibet Harewoodová a lord Roland Penhallow do seba bláznivo zaľúbení. Rozdelili ich však intrigy a Rolandova kariéra tajného agenta. Teraz je z Lilibet grófka Somertonová, ktorá spolu so synom uteká z Londýna pred tyranským manželom, a Roland sa kvôli svojej práci takisto musí skrývať v cudzine. Keď ich oboch osud zaveje na hrad v Toskánsku, vzplanie medzi nimi stará láska a vášeň s takou silou, akej sa dá len ťažko odolať.



Príbeh sa nesie v podobnom duchu ako prvá časť (Dáma nikdy neklame). Pravdaže, dá sa čítať aj samostatne, no ak ste stáli pri zrode lásky Alexandry a Finna, potom budete chcieť vedieť, ako to opadlo (a ako to celé vlastne začalo) medzi Lilibet a Rolandom. Pretože obe postavy sú súčasťou, ako jedného, tak i druhého príbehu. 

A prečo píšem, že sa príbeh nesie v duchu toho prvého? Pretože sa vraciame späť do hostinca, ktorý je poslednou zastávkou našich troch dám a rovnako i troch džentlmenov, kým dôjdu k dverám starobylého toskánskeho hradu Castello Sant´Agata. Rovnako to bolo i v prvej časti. A kým prostredie a situácie sa opakujú, celú túto "udalosť" sledujeme tentoraz z pohľadu ústredných hrdinov - Elizabeth a Rolanda. Čitateľ sa už dopredu môže tešiť/premýšľať/skladať scenáre, ako sa budú chovať hrdinovia po príchode do hradu, počas svätojánskej noci, atď. Aspoň mne to nedalo a poháňalo ma to dopredu čítať, aby som si svoje vízie mohla porovnať s tými od autorky :-)

Príbeh naberie nový rozmer až v momente, kedy obaja hrdinovia z hradu nečakane zmiznú. V tejto časti sa to zvrtne na klasickú romancu, v ktorej nechýba únos, súboj, napätie... 

Bolo príjemné sledovať Lilibet a jej lásku k Rolandovi, ktorá sa ani po šiestich rokoch "nevyparila". Nie, zasiahla tak ju, ako i jeho, možno ešte viac ako pred rokmi. Taktiež bol zaujímavý rozvíjajúci sa vzťah medzi Rolandom a Lilibetiným synom, malým Philipom (ako si postupne k sebe hľadali cestu). Autorka výborne zachytila pocity hlavných postáv, takže bolo ľahké si ich obľúbiť a cítiť s nimi. Čo autorke kvitujem, boli nezvyčajne farbisto opísané erotické scény. Z tohto hľadiska je preto iba ťažké niečo autorke vytknúť. Jediné, čo môže knihe ubrať na kvalite, je práve to spomínané opakovanie sa udalostí známe z predchádzajúcej časti. I keď aj to sa dá poňať ako zaujímavý prvok.

Hm, a teraz už len nedočkavo čakať na posledný príbeh - vojvodu Wallingforda a mladučkej Abigail.

Moje hodnotenie: ★★★

Affairs by Moonlight
1. A Lady Never Lies (Dáma nikdy neklame)
2. A Gentleman Never Tells (Džentlmen o tom nikdy nehovorí)
3. A Duke Never Yields (Vojvoda v láske nikdy neustúpi)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára