štvrtok 13. septembra 2018

Vábenie ostrova

Z anglického originálu: Spindrift (2017)

Autor:
Tamara McKinley
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Nina Mikušová
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2018



Rok 1905. Christy Kellerová odjakživa snívala o tom, že sa vydá na cestu zo svojho domova v Tasmánii na druhý koniec sveta – na divoký a nádherný škótsky ostrov Skye, kde sa narodila. Starí Vikingovia ho nazývali Ostrov oblakov, pretože bol večne zahalený hmlami, a Christy túži ešte raz spočinúť pohľadom na jeho dravých vodopádoch rútiacich sa údoliami a rozoklaných morských útesoch. Až teraz, vo svojich šesťdesiatich piatich rokoch, sa konečne rozhodne splniť si tento sen v spoločnosti dcéry Anne a milovanej vnučky Kathryn. Ani jedna z nich si však neuvedomuje, že Christina minulosť je oveľa temnejšia a tragickejšia, ako by si mysleli...


Tajomstvo. To je to, čo robí túto knihu pútavou už od jej prvej stránky. Tajomstvo, ktoré autorka odhaľuje čitateľovi tak ako sa patrí - postupne. Práve vďaka napätiu a túžbe odhaliť ho, je čitateľ poháňaný čítať a neprestať čítať... až do samého konca. 

Písal sa rok 1905, keď sa Christy rozhodla vrátiť domov, na ostrov Sky. Tam zažila svoje detstvo a chcela si ho pripomenúť. Rovnako tak chcela ešte naposledy zazrieť dravé vodopády, temné štíty hôr a ucítiť na pokožke nepokojný vietor, či prchavú hmlu. 

Po tom, ako zomrel jej milovaný manžel, sa rozhodla vo svojej 65 splniť si svoje posledné prianie. To sa ale nepáči jej deťom. Nechcú jej dovoliť len tak odísť na druhý koniec sveta. Kathryn, jej čerstvo dospelá vnučka sa ponúkne, že ju bude na ceste sprevádzať. Vyvolá tým nepokoj v rodine. Jej matka Anna je proti, ráta s tým, že ju podporí jej manžel a dievku so starou matkou do sveta nepustia. No Harry jej výlet odsúhlasí. Anna to nedokáže prekusnúť, a tak sa rozhodne ísť s nimi aj ona. 

Tri ženy zažívajú svoje veľké dobrodružstvo... Anna so svojou matkou nevychádza dobre, aspoň v posledných rokoch. Kathryn sa snaží urovnať to medzi nimi. Trápi ju spor, ktorý medzi sebou jej najdrahšie bytosti vedú. Ale nevie, ako by im mohla pomôcť. A keď na ne tlačí, vzťahy sa ešte viac vyhrocujú.

Až na ostove sa "ľady pohnú". Nebude to hneď, no napokon si matka s dcérou k sebe opäť nájdu cestu. Popri tom všetkom Christy dievčatám vyrozpráva svoj životný príbeh. Že to nebola prechádzka ružovou záhradou, o tom som ani trochu nepochybovala. No, že to bude až také smutné... uf, to som veru nečakala 😟

Popri tom, ako si medzi sebou urovnávajú vzťahy Chirsty s Annou, sa na opačnom konci zemegule dejú horšie veci. Právnici obdržia list, v ktorých sa neznáma osoba domáha svojho podielu z Christynho majetku. Za svoje mlčanie chce od rodiny Kellerovcov získať peniaze. Ak jej ich však do určitého dátumu nedodajú, všetko prezradí médiám a škandál nevídaných rozmerov je na svete. 

Harry spolu s Christyninmi synmi robia, čo môžu, aby sa všetko vysvetlilo. Ako je možné, že si niekto nárokuje ich dedičstvo? Kde bola tá osoba doteraz? A má vôbec na niečo také nárok? 

Tajomstiev je v knihe veľa. Odhaliť ich nie je ľahké. Nakoniec však bude duša čitateľa uspokojená. A myslím si, že nad mieru. Tamara totiž vykreslila príbeh neuveriteľne reálne, nepodala ho plocho, naopak, každá jej postava mala v knihe svoje miesto, a to, čo spočiatku vyzeralo ako chaos, na konci do seba krásne zapadlo. Popri odhaľovaní tajomstiev sa vzájomne utužili rodinné väzby, i keď mnohokrát to nešlo bez sĺz a bolesti. Ale o tom sú ľudské vzťahy. Musia zdolávať prekážky 😏

Tamara prináša krásny román, v ktorom ukazuje starú odvekú pravdu, že "rodina je základ".

Moje hodnotenie: ★★ 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára