nedeľa 9. septembra 2018

Na druhom brehu

Originál: Love´s Awakening (2013)

Autor: Laura Frantz

Vydavateľstvo: i527.net

Preklad: Eva Bubnášová

Počet strán: 344

Rok vydania: 2018


Na jar 1822 sa Ellie Ballantyneová rozhodne zanechať školu a vrátiť sa k rodičom do Pittsburghu. Po príchode domov však zistí, že rodičia sú na dlhšiu dobu odcestovaní a nezdá sa, že by súrodenci jej návrat ktovieako vítali. Ellie je však odhodlaná vzdorovať prekážkam a nájsť si svoje miesto na zemi. Zakrátko si otvorí dennú školu pre mladé slečny. Keď sa však ukáže, že jednou z jej žiačok je aj nenapraviteľná mladá dáma z rodiny Turlockovcov, uvedomí si, že stojí na tenkom ľade. Turlockovci sú totiž otrokári a zámožní obchodníci s whisky. Závidia ­Ballantyneovcom ich vplyv a navyše ich podozrievajú z abolicionistických aktivít. Ellie sa čoraz väčšmi zamotáva do spleti vzťahov turlockovského klanu a najviac ju to ťahá k peknému Jackovi Turlockovi… 


Na druhom brehu je druhou knihou zo série o Ballantyneovcoch, ktorú od Laury Frantz vydalo slovenské vydavateľstvo i527.net. Dá sa však bez problémov čítať samostatne, pretože kým prvý príbeh sa zameriaval na Silasa a Eden, tento sa zameriava na ich dcéru Ellie. (Tí, ktorí čítali román Kováčov učeň sa isto opäť raz radi stretnú so Silasom i Eden 😉)

"Elinor Louise Ballantyneová je sympatická mladá dáma s venom takmer dvadsať tisíc dolárov..."

Presne tak - ako sa písalo v obežniku, ktorý vydala Manželská spoločnosť (kvôli ktorej sa Ellie rozhodla vrátiť domov) -, Ellie je sympatická hrdinka. Roztomilé dievča, milujúce svojich rodičov a súrodencov. Určite nepatrí k rebelským typom, pretože nie je drzá ani neodvráva. Neskrotnejšiu, alebo povedzme temperamentnejšiu povahu má skôr jej staršia sestra Andra. Ellie nikdy nikomu neublížila, ba nemala ani pomyslenie také niečo urobiť. Jedinou jej neresťou je klíčiaca láska k Jackovi Turlockovi - najväčšiemu nepriateľovi rodiny...

Turlockovci a Ballantyneovci odjakživa stáli proti sebe. Problém však nebol u Silasa a jeho rodiny, ale u Henryho Turlocka. On nenávidí všetkých Ballantyneovcov (a vlastne všetkých ľudí na svete, okrem seba samého) a túži im "zraziť hrebienok". Vie, že Silas je silný, má obrovský vplyv široko-ďaleko. Ale ten majú predsa aj oni. Obzvlášť u milovníkov whiskey, ktorú vo veľkom vyrábajú. 

Vráťme sa ale späť. Domov sa Ellie vrátila, aby utiekla pred Manželskou spoločnosťou. Nemala chuť sa vydať za muža, ktorý ju chcel na základe výšky jej vena. Vždy túžila po svadbe z lásky. Presne takej aká bola medzi jej milovanými rodičmi. No ak si myslela, že bude mať od nádejných ženíchov pokoj, mýlila sa. Všetci v jej rodine i okolí vedeli o jej viac-ako-priateľskom vzťahu s Danielom Cameronom. A hoci, práve v čase Ellienho návratu na Novú nádej nebol doma, čoskoro sa mal na rodnú hrudu vrátiť.

Ellie bol Daniel vždy sympatický, nie nadarmo sa spolu kamarátili už ako deti, ale vedela by si ho predstaviť ako svojho manžela? Kým sa bude trápiť touto otázkou, Ellie začne učiť mladé slečny. K prihláseným žiačkam sa pridá aj Chloe Turlocková. Jack tým nie je nadšený, vie, že keby jeho malá sestrička chodila do Ellienej školy s ostatnými dievčatami, nemuselo by sa to páčiť ich rodičom. A Ellie by tak mohla prísť o svoje žiačky. Práve preto sa rozhodne, že Chloe bude chodiť učiť k nemu domov na River Hill. 

Jack bol odjakživa rebel, vystrájal, pil, bil sa... no dnes už whiskey neholduje. Má iné plány. A trinásťročná Chloe žije s ním. Vie ho ľahko obalamutiť... pravdaže vo všetkej detskej nevinnosti 😀 Chloe bola veľmi vítaným prvkom knihy. Jej odvaha, jej pestvá, to všetko z nej robilo úžasnú postavu. S Ellie mali krásny vzťah. Ellie sa z nej totiž pomaličky, krôčik za krôčikom, snažila vykresať ozajstnú dámu. A Chloe chcela za každú cenu dať Jacka a Ellie dokopy 😃

Lásku, ktorá klíči iba veľmi pomaly, v pozadí dopĺňajú reálie danej doby. Čo sa mi páčilo bolo, že sme sa dozvedeli, ako to bolo v Pittsburgu s otrokárstvom. I keď, úprimne, chýbalo mi viac detailov. Tiež sme v knihe "pričuchli" k výrobe whiskey. O tom by som si vedela predstaviť napísanú aj celú ságu 😊 ...pravdaže s hrdinami, ktorí by neboli nepriateľskí, zákerní a večne "naliati" ako Turlockovci.I keeeeď... prečo nie?

Kniha sa číta dobre. Rozprávačský štýl je pútavý, aj keď som mala často pocit, že o ničom nevypovedá. Akoby autorka žiadnu načatú tému poriadne nedokončila. Tak to bolo napr. s Ellienou školou. Myslela som, že sa tomu autorka viac povenuje. Ale nepovenovala. Alebo téme otroctva. Všetko, čo sa dialo v dome Ballantyneovcov sme mohli sledovať akoby z pozadia. Akoby niekto zatiahol záves a k nám sa dostali iba útržky slov, viet. Viem, že rodina pomáhala utekajúcim otrokom a Ellie z toho chceli vynechať. Bola nevinné, naivné, citlivé dievča. Avšak celá rodina sa zapájala a pomáhala. Neskôr dokonca aj Ellie!!! Tak prečo? Chýbali mi detaily. Veľa vecí ostalo akoby nedopovedaných 😕

"Zo všetkých smutných slov, ktoré možno vyriecť alebo napísať, sú najsmutnejšie tieto: ,Mohlo to byť inak!´ 
(John Greenleaf Whitter)"

Čo dodať? Asi len toľko, že kto si chce oddýchnuť a nemá potrebu pri čítaní príliš premýšľať, kniha Na druhom brehu bude pre neho to pravé orechové/makové/tvarohové. Dej totiž plynie pozvoľna, pomaly; autorka informácie dávkuje čitateľovi postupne ako lekár pacientovi lieky. Niekoho, naopak, môže práve to pomalé tempo unavovať. Takže? Rozhodnutie je na vás.

Moje hodnotenie: ★★


The Ballantyne Legacy
1. Love´s Reckoning (Kováčov učeň)
2. Love´s Awakening (Na druhom brehu)
3. Love´s Fortune (Cesta domov)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára