streda 30. mája 2018

Kováčov učeň

Originál: Love´s Reckoning (2012)

Autor: Laura Frantz

Vydavateľstvo: i527.net

Preklad: Lucia Mosorjaková

Počet strán: 376

Rok vydania: 2017


V jeden mrazivý decembrový deň roku 1784 prichádza Silas Ballantyne do domu kováča Liegea Leea v okrese York, štáte Pensylvánia. Silas je rozhodnutý čo najskôr dokončiť učňovský zácvik a vydať sa na západ. Ukáže sa ale, že je šikovný pracovník a znamenitý remeselník, preto sa Liege usiluje zdržať ho v Yorku, odvolávajúc sa na starú tradíciu: učeň sa musí oženiť s jednou z majstrových krásnych dcér. Eden je nežná a čistá duša, zatiaľ čo Elspeth živelná a prešibaná... V dome plnom tajomstiev sa každá zo sestier snaží zabezpečiť si budúcnosť. Ktorá si získa Silasovo srdce?


Silas je muž so silným charakterom. Je svojrázny, pracovitý, šikovný. Cesta ho zavedie do rodiny kováča Liegea. V dome vládne zvláštna atmosféra. Je mu jasné, že sa pred ním snažia udržať nejaké tajomstvá. Silas ale nie je typ človeka - zvedavca, tak sa nesnaží pátrať po tom, čo sa deje. Veď pravda si nakoniec aj tak nájde cestu von...

V Silasovi vidí starý kováč zdatného remeselníka a nechce sa ho iba tak ľahko vzdať. Rozhodne sa udržať si ho u seba za každú cenu. Dosiahnuť to chce vďaka starej tradícii - ponúkne mu za ženu jednu zo svojich dcér. 

Eden sa Silas páči. Avšak nie je žena, ktorá sa rada ukazuje, nevie s mužmi flirtovať, netuší ako ich zaujať. Je nevinná ako ľalia. Naopak, jej sestra Elsbeth má toho už za ušami veľmi veľa. Flirt a balamutenie mužských hláv jej ide. Aj pred Silasom sa pretŕča. Nakoniec, potrebuje manžela a otca pre dieťa, ktoré v podstate zavrhla a vydáva ho za svojho novonarodeného bračeka. 

Rozbeh knihy je výborný. No potom sa to celé nejako zvrtne a... pýtate sa sami seba: Čo sa stalo? Dočítať? Nedočítať?

Dejovo je kniha veľmi bohatá, niekedy až zbytočne. Domnievam sa, že autorka mala v hlave veľa myšlienok ako by mohla dej zamotať, no nedokázala si ich dostatočne usporiadať a dať na papier tak, aby z toho spravila pútavé čítanie. Čo mi ďalej nesedelo, bol štýl písania. Bol ťažkopádny, ba až nudný. Nedokázala ma ním vôbec vtiahnuť - ako to dokáže napríklad Tamera Alexander. Pri čítaní jej kníh máte pocit, že ste súčasťou deja, že ste priamo na mieste, že sa dokážete dotknúť hrdinov... 

Okrem toho, po celý čas sa mi zdalo, že nad knihou sa vznáša pochmúrna atmosféra. Takisto autorka opisovala konanie postáv len... akoby povrchovo. Nešla viac do hĺbky. Dala jasne najavo, ktorá postava je zlá, ktorá dobrá. Pritom všetci vieme, že nikto z nás nemôže byť iba dobrý alebo iba zlý. Každý človek v sebe má trochu z každého (i keď niekto viac z dobrého a iný zo zlého).

Neviem, ja som bola z knihy rozčarovaná a mala som problém ju vôbec dočítať.
Román vychádza vo vydavateľstve, ktoré sa zameriava na kresťanskú literatúru. Vo všetkých románoch, ktoré som od nich čítala sa spomína Boh a kresťanská viera. A tá nechýba ani v tomto románe. Doslova ju cítiť temer z každej stránky. Myslím si, že hlboko veriacim sa kniha bude páčiť.


Moje hodnotenie: ★★

The Ballantyne Legacy
1. Love´s Reckoning (Kováčov učeň)
2. Love´s Awakening (Na druhom brehu)
3. Love´s Fortune (Cesta domov)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára