streda 26. júna 2013

Na ceste k sobášu

Z anglického originálu: On the Way to the Wedding (2006)

Autor:
Julia Quinn
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Nora Hrušková
 

Počet strán: 328

Rok vydania: 2007



Gregory Bridgerton verí v pravú lásku a je presvedčený, že keď nájde ženu svojich snov, okamžite to spozná. Presne to sa stalo, lenže... Nebola to ona. V skutočnosti je neodolateľná Hermione Watsonová zamilovaná do niekoho iného. Jej najlepšia priateľka lady Lucinda Abernathyová chce Hermionu zachrániť od katastrofálneho zväzku, a tak Gregorymu ponúkne svoju pomoc pri získavaní jej lásky. Medzitým sa však Lucy zamiluje. Do Gregoryho! Lenže... Lucy je zasnúbená a strýko so zrušením zasnúbenia nesúhlasí.


Julii Quinn nemožno uprieť jedno, a to, že vie písať. A veľmi dobre. Jej spôsob kladenia viet a množstvo poznámok (často ironických, čo úplne milujem) zachytených v zátvorkách  dodávajú čítaniu jej kníh šmrnc a vskutku nezabudnuteľný zážitok. Pri jej podaní príbehu sa budete smiať, možno i plakať, no najmä sa tešiť. Tešiť z momentu očakávania, čo teraz príde, ako to teraz medzi hrdinami bude. Myslím si, že autorka by bola výborná v prednášaní o tom, ako písať pútavé romance... ale poďme ku knihe Na ceste k sobášu.

Už úvod knihy dáva tušiť, kam celý dej bude smerovať. Pravdaže je tam úmyselne daný, aby upútal pozornosť čitateľa a príbeh ho chytil. A on ho aj chytí. (Kniha začína svadbou jeho vyvolenej s iným mužom a Gregory sa snaží svadbu zastaviť/prekaziť.)

Gregory je sympatický hlavný hrdina, a verí, že podobne ako i jeho súrodenci i on si nájde lásku na celý život. A veru aj nájde, ibaže nie na prvý pokus ;-)

Hermione, ktorá očaruje mužov na každom kroku sa zdá byť pre Gregoryho tou pravou ženou. No vyvolená jeho srdca stojí práve po Hermioninej pravici (občas ľavici). A veru chvíľu trvá, kým si to uvedomí. 

Lucy sa neplánuje zaľúbiť, je sľúbená inému mužovi, a keď ju Gregory požiada o ruku, nie je to ona, kto nesúhlasí so sobášom - na scénu prichádza Lucyn strýko a šťastný happyend neprichádza, dej sa skôr ešte viac zamotáva :-)

Autorka nádherne vykreslila hrdinov prostredníctvom ich myšlienok, a hoci to pre niekoho môže znamenať zbytočné naťahovanie deja, ja to skôr kvitujem a beriem ako obohatenie knihy. (Veď prázdnych a bezduchých hrdinov nájdeme v mnohých knihách!)

Tí, čo milujú trochu sarkazmu a irónii nehovoria nie, čítajte! Tí, čo milujú podrobné opisy a myšlienkové pochody hrdinov, tiež čítajte! Ak však chcete len bezduchú romantiku, radšej siahnite po knihe od inej autorky.

P. S. Neprestávam sa nádejať, že sa vydavateľstvá vrátia k autorke a vydajú i ďalšie jej knihy.


Moje hodnotenie: ★★★

Bridgerton
1. The Duke and I (Vojvoda a ja; Vévoda a já)
2. The Viscount Who Loved Me ( -; Vikomt, který mě miloval)
3. An Offer from a Gentleman ( -; Nevhodný návrh)
4. Romancing Mr. Bridgerton (Romantický pán Bridgerton; Čekanka)
5. To Sir Philip,with Love ( -; S láskou, Eloise)
6. When He Was Wicked (Spaľujúca vášeň; Nečekaná láska)
7. It's in His Kiss ( -; Poznáš to z polibku)
8. On the Way to the Wedding
(Na ceste k sobášu; Před svadbou)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára