utorok 3. júna 2014

Pravidla důvěrných vztahů

Z anglického originálu: The Rules of Engagement (2010)

Autor:
Suzanne Enoch
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Dita Kelbelová
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2014



Kapitán Bradshaw Carroway miluje more celou svojou dušou. Keď na bojisku príde o priateľa, začne pochybovať, či ešte chce viesť takýto život... no starosť o skupinu nudných aristokratov mu tiež nepripadá dostatočne zmysluplná. Nanešťastie ich má plnú loď. Jeho pohľad predsa len upúta jedna z pasažierok... Slečna Zephyr Ponsleyová precestovala celý svet, ale na poli lásky je nováčikom. Nikdy neprišla na chuť tancu ani flirtovaniu. Vedecké skúsenosti ju však naučili, že pokiaľ ide o neodolateľnú príťažlivosť medzi dvoma jedincami, žiadne pravidlá neexistujú. A nakoniec možno zistí, že žiadne dobrodružstvo nie je tak nebezpečné a príjemné ako poddať sa vášni... 


Sériu Klubu dobrodruhov uzatvára príbeh o kapitánovi Shawovi. Trojica príbehov dostala vskutku výstižné meno, vzhľadom k tomu, že každý príbeh v sebe, okrem romance, skrýval aj istú dávku dobrodružstva. A v tomto príbehu sa Enoch doslova "vyšantila", pretože kniha je zo všetkých troch najdobrodružnejšia. 

Hlavní hrdinovia na mori čelia nejednej nebezpečnej situácii počnúc kanibalmi a končiac besniacou búrkou. Popri tom všetkom spoznávajú jeden druhého a zisťujú, že ich vzájomné sympatie sa čoraz viac prehlbujú... Keď sa na to pozriem spätne, niet sa ani čomu čudovať - obaja hrdinovia si boli súdení už od začiatku. Ich osudy sú si veľmi podobné. 

Zephyr celý život žila po boku svojho slávneho otca, botanika. Pomáhala mu pri jeho práci. On hľadal - a nachádzal - stále nové a nové druhy rastlín, ona mu ich zakresľovala, ukladala, presadzovala. A pravdaže, tešila sa spolu s ním každému novému druhu. Takýto život jej vyhovoval, až kým nespoznala Shawa a nezistila, čo jej chýba.

Shaw bol odjakživa srdcom dobrodruh. Jeho životom bolo more. Brázdil moria a oceány, chytal pirátov... Všetko ho bavilo, až kým v poslednej bitke neprišiel o svojho najlepšieho kamaráta. Vtedy sa rozhodol prehodnotiť svoj život a zoradiť si priority. Takmer zavesil na klinec aj celé moreplavectvo netušiac, čo s ním bude ďalej, keď ho vyslali na poslednú plavbu. Jej cieľom však nebolo zničenie pirátskej lode, jeho bojová loď mala previesť slávneho botanika po ostrovoch Fidži a Tahiti, kde by mohol nabrať nové vzorky miestnej flóry a tiež fauny. A keď už sa nalodil botanik s dcérou, prečo k nim nepridať aj hŕstku unudených aristokratov? 

Aj keď sa Shawovi nepáčilo, že sa jeho bojová loď mení na výletnú, proti cestujúcim nenamietal. Sám mal jedno nezvyčajné poslanie - sľub daný vojvodovi Sommersethovi (ktorý by si mimochodom zaslúžil vlastný príbeh - Suzanne, pouvažuj) ísť na Tahiti, nájsť domorodého muža, ktorý si hovorí kráľ Jiří a odovzdať mu Sommersethov dar.

Kniha má svoje čaro. Opisy bojov na mori, opisy búrky, nepriateľsky naladených kanibalov - to všetko zvládla spisovateľka výborne, dej obohatila o riadnu dávku adrenalínu. Popritom všetkom nezabudla na prirodzene sa rodiacu lásku medzi Shawom a Zephyr. Osobne sa mi to veľmi páčilo a z celej série dobrodruhov u mňa táto kniha boduje najviac.

Moje hodnotenie: ★★★ 

Adventurers' Club
1. The Care and Taming of a Rogue (Zkrocení šarmantního rebela)
2. A Lady's Guide to Improper Behavior (
Průvodce dámy nepřístojným chováním)
3. Rules of an Engagement (Pravidla důvěrných vztahů)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára