utorok 15. októbra 2019

Utajený vévoda

Originál: The Secret Duke (2010)

Autor:
Jo Beverley

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Karolína Slámová

Počet strán: 376

 
Rok vydania: 2010



Kapitán Ruža sa prechádzal ponurými prístavnými uličkami, keď začul zúfalý ženský výkrik. Vychádzal z krčmy U Čiernej krysy. Vošiel dnu a stal sa svedkom obťažovania mladej dievčiny. Ako správny džentlmen zakročil, za čo sa mu dievča odvďačilo tým, že mu ukradla jeho koňa. Po pár rokoch Arabella Barstoweová vedie neutešený život pod dohľadom svojho nepríjemného brata. Udalosť, ktorá sa odohrala u Čiernej krysy vyšla najavo a zničila jej povesť, a tým aj vyhliadky na manželstvo. Až nečakané dedičstvo ju odvedie z domu a ona sa rozhodne vypátrať človeka, ktorý stál za jej nevydareným únosom. Rozhodnutá pomstiť sa, Arabella vyráža hľadať svojho tajomného záchrancu, kapitána Ružu, ktorý jediný jej dokáže pomôcť. Napokon, dodnes naňho nemôže zabudnúť...


Dej dostatočne zamotaný, hrdinovia neustále v prevlekoch - aj o tom je táto kniha. Jo prináša nevšedný príbeh, ktorý je radosť čítať.

Príbeh začína akčne - Arabella utiekla svojmu únoscovi, avšak ísť sa schovať do krčmy -ako napokon zistí- nebol najrozumnejší nápad. Tam sa totiž stala ľahkou korisťou pre podgurážených mužov. Už si myslí, že toto je jej koniec, keď ju nečakane zachráni kapitán Ruža. Muži majú pred kapitánom strach - jeho meno predchádza jeho povesť. A tak je Arabella zachránená. Kapitán si ju berie pod svoje krídla, no kým stihne čokoľvek podniknúť, mladá dievčina je preč. S jeho koňom.

Keď následne o niekoľko rokov rozpráva túto historku svojim priateľom, náramne sa na tom bavia. Ešte nikomu sa nestalo, aby niekto ukradol koňa samotnému vojvodovi z Ithornu. A taktiež sa ešte nestalo, aby v jeho mysli ostala tak dlho spomienka na mladú devu a na to, ako chutili jej pery.

Kým vojvoda a jeho priatelia sa dobre bavia, Arabella zažíva krušné chvíle. Doma je pod drobnohľadom svojho brata. Vyhliadky na vydaj nemá žiadne, vzhľadom k tomu, že sa spoločnosť dozvedela o jej únose, čím bola skompromitovaná a nadobro odpísaná. Jej to ani tak neprekáža, pretože po manželstve netúži. Jediné, čo chce, je dostať sa spod "vlády" svojho tyranského brata. 

To sa jej nakoniec podarí. Nečakane jej totiž teta odkáže svoj majetok a tak Arabella neváha ani chvíľu a dvíha kotvy. Rozhodne sa svoj život vziať do vlastných rúk. Iba so svojou jedinou vernou slúžkou sa vydáva do Londýna. Okrem svojského života, má za lubom zistiť, kto stál za jej únosom. 

Čas v Londýne si kráti prezlečená a zamaskovaná za Bellu Flintovú. Nebudem už z deja prezrádzať viac detailov, pretože by som vám nechtiac odhalila strojcu Arabellinho únosu. Poviem iba, že Arabella ho nájde a pri pomste jej ochotne a rád pomôže kapitán Ruža. 

Hrdinovia budú ešte mnohokrát prezlečení, a väčšinu času budú iba tušiť a domnievať sa kto by sa za tým prevlekom mohol ukrývať 😉

Kniha je dosť akčná, je romantická a vcelku slušne zamotaná. Sama som občas premýšľala, akým spôsobom dôjde k odhaleniu ich pravých identít. A autorka to zvládla na výbornú. Zaobišla sa pri tom bez zbytočného klišé a trápnosti. 

Myslím, že sa jej podarilo napísať vysoko čítavý príbeh. 

Moje hodnotenie: ★★★

Malloren
1. My Lady Notorious (Nespoutaná dáma)
2. Tempting Fortune (Pokušení)
3. Something Wicked (Hříšná dáma)
4. Secrets of the Night (Tajemství noci)
5. Devilish (Černý markýz)
6. Winter Fire (Falešné zásnuby)
7. A Most Unsuitable Man (Nevhodný nápadník)
8. A Lady's Secret (Tajemství dámy)
9. The Secret Wedding (Tajný sňatek)
10. The Secret Duke (Utajený vévoda)
11. An Unlikely Countess (Neurozená hraběnka)
12. A Scandalous Countess (Nestoudná hraběnka)

13. Seduction in Silk (Hedváb smyčka)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára