streda 21. novembra 2012

Láska a lož

Z anglického originálu: No Ordinary Princess (1997)

Autor:
Pamela Morsi
 
Vydavateľstvo: Ottovo nakladatelství

Preklad: Hana Sabinovská
 

Počet strán: 352

Rok vydania: 2001



Princess Calhounová je smelá, pracovitá a predsa nevyliečiteľná romantička, ktorá verí na lásku na prvý pohľad. Do svojich dvadsiatich štyroch rokov sa s ňou však nestretla. Na pikniku, ktorý usporiada pri príležitosti osláv nezávislosti - 4. júla spoznáva lásku svojho života Geralda Cranea. Gerald je v skutočnosti Tom Walker, gavalier bez koreňov, zato s pestrou minulosťou. Chce peniaze a Cessy sa v nich priam topí. Klamstvom ju zláka do manželstva, no v troskách svojho plánu na rýchle zbohatnutie ju uvidí v novom, lákavom svetle... 


Príbeh mal svoje čaro aj keď mi dlho nešlo do hlavy, ako je možné, že to Tomovi všetko prechádza tak hladko? A vôbec, ako môže byť hlavný hrdina taký naivný, že sám seba presvedčí o tom, že vytvorením novej identity (Geralda Cranea) sa zabudne na jeho druhú osobnosť (Toma Walkera)? Aby som to uviedla na pravú mieru - Tom Walker túži po peniazoch a jediný spôsob akým ich vie získať je oženiť sa s Princess, dcérou Kinga Calhouna, majiteľa naftovej rafinérie Royal Oil. Láka ho však naftárčina a kým po večeroch chodí dvoriť Cessy (a tvári sa ako aristokrat Gerald), cez deň pracuje ako zoraďovač Tom na naftových poliach. Pri práci sa spoznáva s mnohými ľuďmi, ktorých pozná samotný King a jeho dcéra. Preto sa pýtam, ako mohol byť Tom taký naivný, keď si myslel, že akonáhle dostane Cessy "do chomúta" zmizne Tom Walker zo sveta a všetci naňho razom zabudnú? 

Napriek tomu aká praktická žena bola Cessy, istým spôsobom bola tiež neuveriteľne naivná - vzala si muža, ktorý ju obalamutil sladkými rečičkami. Pritom bola prísna, panovačná a veľa si o sebe nenamýšľala - sama vravela, že je plochá a na nose nosí okuliare veľké ako popolníky. Nuž ale niekedy sme slepí aj pred do očí bijúcimi signálmi... ani Cessy si nespočítala jedna a jedna a signály/narážky si nevšímala - a že ich bolo požehnane! 

A bola len otázka času, kedy Cessy zistí pravdu. V tomto momente som bola sama zvedavá, ako si s tým autorka poradí. Inu, poradila si vcelku fajn, nebyť toho "sileného" výbuchu z Cessynej strany. Zvyšok Cessy na Toma zahrala viac než dobre, šikulka :-)

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára