streda 20. mája 2015

Prohřešek

Z anglického originálu: Indiscretion (2000)

Autor:
Jillian Hunter


Vydavateľstvo: Oldag

Český preklad: Libuše Čižmárová

Počet strán: 240

Rok vydania: 2003


Annu Kerrovú kedysi zviedol škótsky šľachtic Patrick Sutherland. Jej otec chcel zabrániť škandálu, preto dcéru narýchlo vydal za Davida, Patrickovho bratranca. Po manželovej smrti Annu povolali ku kráľovnej, kde sa po siedmich rokoch opäť stretáva s Patrickom. Kráľovná ich posiela na škótske panstvo, kde majú diskrétne zistiť príčinu smrti jej vzdialeného príbuzného strýka Edgara. Anna nechce mať s Patrickom nič spoločné - nedokáže mu odpustiť, že ju zviedol a opustil, no nemôže odmietnuť kráľovnej žiadosť. Neostáva jej iné, ako odísť s Patrickom do Škótska.


Jedným slovom: výborne som sa bavila! Jillian má neuveriteľný dar - dokáže písať svižne, romanticky a jej knihy sú plné humoru. Už pri jej knihe Troufalost, ktorú som čítala, som tvrdila, že dej je preplnený vtipnými poznámkami. A som rada, že to nebola iba jediná kniha, ktorú v takomto duchu napísala.

Anna s Patrickom sršia vtipom od samého začiatku a tak sa do knihy začítate ani sa nenazdáte. Hrdinovia sa stretávajú po dlhých rokoch odlúčenia. Patrick bola Annina prvá láska a nedokáže mu zabudnúť, ako ju opustil po tom, čo mu venovala to najcennejšie čo mala - panenstvo.

Po žiadosti kráľovnej Viktórie sa Anna musí zmieriť s tým, že bude musieť spolupracovať s Patrickom. Spoločne totiž vyhovejú jej žiadosti a vydajú sa do Škótska zistiť príčinu úmrtia starého Edgara. 

Patrick sa vydáva za Anninho majordóma, čo si pravdaže hrdinka nenechá ujsť a poriadne sa na ňom "vybúri". Práve tu vzniká množstvo humorných situácií. Patrick je totiž nezvyčajným exemplárom majordóma a jeho konanie často vyvolá v čitateľovi "salvy" smiechu. 

Dielo je jednoduché, zápletka nie je komplikovaná, ani ničím výnimočná. No ak už pre nič iné, pre ten humor sa knihu oplatí prečítať.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára