utorok 16. augusta 2016

Náhodne grófkou

Z anglického originálu: The Accidental Countess (2014)

Autor: Valerie Bowman

 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Martina Fedorová
 

Počet strán: 320

Rok vydania: 2016




Sedem dlhých rokov čakala lady Cassandra Monroeová na muža svojich snov napriek tomu, že vedela o jeho plánovaných zásnubách s pochabou sesternicou Penelope. Svojej šance sa chopí vo chvíli, keď si ju jej vysnívaný pomýli s Patience Bunburyovou, fiktívnou kamarátkou, ktorú si sesternica vymyslela, aby sa vyhla spoločenským povinnostiam vrátane stretnutia so svojím nastávajúcim. Kapitán Julian Swift po víťazstve nad napoleonskými vojskami pri Waterloo a návrate domov ani trochu netúži po manželskom zväzku, ktorý mu pred rokmi dohodli rodičia. Najmä po tom, keď sa zoznámi s tajomnou Patience Bunburyovou, krásnou, vtipnou, nezávislou a vášnivou dámou. V hlave mu však máta aj Cass, mladá priateľka, s ktorou si celé roky na vojne písal a do ktorej sa na diaľku zamiloval...



Neskutočne dobrá kniha. Skutočne. Po knihe Nečakane vojvodkyňou, kde mi učaroval autorkin štýl písania - jej humor, vykonštruovaná zápletka a bláznivá hrdinka - musím konštatovať, že táto sa mi páčila ešte viac. 

Okrem hlavnej hrdinky Cassandry, ktorá je celkom inej povahy ako jej najlepšia priateľka Lucy, sa tu stretávame aj so všetkými hrdinami, ktorých sme poznali už z prvého románu série Playful Brides. (Aby vás to ale nepomýlilo, knihy sa dajú čítať aj samostatne, no pekne po rade si ich príbehy vychutnáte viac ;-) ) 

Cass je milé, hanblivé a trochu utiahnuté dievča. Našťastie má Lucy, ktorá vyvádza šibalstvá hraničiace so škandálom aj za ňu. A tentoraz sa Lucy podarí zatiahnuť svoju priateľku do bláznivého spletenca klamstiev a lží, čím ju dostane do nezvyčajných a nečakaných situácií. Cass sa bude hrať na Patience a úloha, v ktorej nemusí hrať samu seba sa jej zapáči. Zistí, že v koži inej ženy môže byť odvážna, môže byť koketná, môže sa pokúsiť zabojovať o muža svojho srdca - o Justina. 

A Justinovi veľa nechýba, aby krásnej Patience podľahol, i keď v kútiku duše myslí na Cass, s ktorou si počas vojny vymieňal listy. V každom prípade je to ale nesmierny džentlmen a Cass sa musí veeeeľmi snažiť, aby ho zviedla aspoň k "nevinnému" bozku. Ako sa celý tento spletenec rozmotá sleduje čitateľ so zvýšeným záujmom (ak sa doňho tiež nezamotá).

Kniha nesie v sebe prvky situačného humoru. Hrdinom držíte palce, aby po tom všetkom, čo povymýšľali, nakoniec ostali spolu. Nechýba romantika. Titul vykazuje prvky modernej romance, čo v preklade znamená asi toľko, že neobsahuje žiadne siahodlhé opisy, dej je skôr postavený na dialógoch, ktoré sú trefné a dynamické. Aj preto sa to číta tak dobre.

Nakoniec len zopakujem, čo som napísala na začiatku: Skutočne neskutočne dobrá kniha. Skúste, neobanujete.


Moje hodnotenie: ★★★

Playful Brides
1. The Unexpected Duchess (Nečakane vojvodkyňou)
2. The Accidental Countess (Náhodne grófkou)
3. The Unlikely Lady
4. The Irresistible Rogue
5. The Untamed Earl 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára