utorok 16. marca 2021

Nebezpečné dedičstvo

Originál: A Dangerous Legacy (2017)  

Autor: Elizabeth Camden

Vydavateľstvo: i527.net
 
Preklad: Jana Seichertová
 
Počet strán: 344
 
Rok vydania: 2021
 
 
Telegrafistka Lucy Drakeová ovláda Morseovu abecedu a zaradila sa medzi neoceniteľné aktíva spravodajskej agentúry Associated Press. Náhly príchod sira Colina Beckwitha do konkurenčnej britskej agentúry Reuters však jej ťažko vydreté živobytie ohrozí. Colin je nadaný, príťažlivý, neznesiteľne očarujúci – a skrýva tajomstvo, ktoré ohrozuje jeho dobré meno. Aj keď sú súperi, Lucy nemôže poprieť, že Colin má konexie, ktoré ona potrebuje, aby získala pre svoju rodinu výhodu v dlhotrvajúcej právnej bitke o právoplatné dedičstvo. Keď však Lucy a Colin uzatvoria nečakané spojenectvo, pavučina zrady, do ktorej sa vrhnú, sa ukáže oveľa nebezpečnejšia, než si kedy predstavovali.
 

Vydavateľstvo i527.net stavilo na novú autorku. A musím povedať, že to bol skvelý ťah! Elizabeth Camden prináša na slovenský knižný trh závan čerstvého, sviežeho vzduchu. 

Ústrednou postavou príbehu je Lucy Drakeová, ktorá žije so svojím bratom v malom newyorskom byte. Pracuje ako telegrafistka pre tlačovú agentúru AP. Prostredníctvom telegrafu prepisuje správy prichádzajúce z celého sveta. Svojej práci rozumie, vo svojom fachu je odborníčkou. Môžem povedať, že prostredie, do ktorého autorka zasadila dej bolo mimoriadne inšpiratívne. Veľmi sa mi páčilo dozvedieť sa niečo viac o fungovaní spravodajských agentúr začiatkom 20. storočia. Fascinovalo ma čítať, akým spôsobom sa v danej dobe získavali informácie z celučičkého sveta. Nečudujem sa, že Lucy jej práca bavila 😃

Keďže AP nebola jedinou agentúrou na trhu, nechýbali preto prieťahy s konkurenciou. Tou bola britská agentúra Reuters. Práve tá začala napriek dohode podsúvať AP niektoré správy oneskorene. Keďže Lucy bola horkokrvné dievča vždy bojujúce za spravodlivosť, nedalo jej to a namašírovala si to priamo do kancelárie šéfa svojho súpera. Nečakala, že tam narazí na šarmantného sira Colina. 

Colin Beckwith je príťažlivý mladík (s úžasným britským prízvukom, z ktorého idú Američanky do kolien 😅). Okrem toho je rozumný, lojálny a spravodlivý. Preto sa rozhodne zistiť, kde nastal problém. Navyše Lucy ho zaujme aj ako žena...

Lucy svoju prácu miluje. Za spravodlivosť však nebojuje iba tam, robí tak i vo svojom súkromnom živote. Tu však ide o celkom iný boj. Boj, ktorý jej rodinu umára už niekoľko desaťročí. Na právnikov míňa všetky svoje ťažko zarobené peniaze, len aby si vydobyla to, na čo má spolu s bratom nárok. Pravdaže, nie je to jednoduché. Má oproti sebe neľahkého súpera - navyše veľmi bohatého. Práve to bohatstvo je klinom úrazu. Malo byť ich. No Lucy verí, že jedného dňa aj bude. Pravda predsa musí zvíťaziť. Či?

Ako sa čitateľ postupne ponára do príbehu, sleduje ako sa postupne menia priority v živote hrdinky. Ukazuje, že život treba žiť, nie si ho nechať utekať pomedzi prsty nekonečnými bojmi a prieťahmi, ktoré nemajú konca. Zabudnúť na zlobu, nenechať v sebe bujnieť nenávisť, ktorá je vodítkom nekonečného ťahania sa za fantazmagóriou a mamonou.

Bolo veľmi pekné sledovať, ako sa hrdinovia formovali. A to vďaka vplyvu, ktorý mali jeden na druhého. A vďaka vplyvu Najvyššieho, pretože bol to práve on, kto im doprial prekrížiť cesty a postrčil ich k sebe. Aby si navzájom pomohli, aby našli seba samých, aby našli jedne druhého 💖 ... aby našli vnútorný pokoj.

Elizabeth Camden nám podáva príbeh, ktorý v sebe nesie niekoľko posolstiev. Je bohatý na historické fakty, neočítanú tému, zaujímavé prostredie New Yorku začiatkom minulého storočia i silné charaktery. Nájdeme v nej všetko. Lásku, vieru, nádej, no i dobrodružstvo a akciu. Práve tá dobrodružná časť núti čitateľa prečítať knihu na jeden záťah. 

Verím, že ďalšie príbehy v sérii Empire State budú rovnako vzrušujúce ako tento. Pomyselnú latku totiž Elizabeth položila veeeľmi vysoko.  


Moje hodnotenie: ★★★★★

 

Empire State
1. A Dangerous Legacy (Nebezpečné dedičstvo)
2. A Daring Venture

3. A Desperate Hope

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára