streda 11. apríla 2012

Tajemství

Z anglického originálu: The Secret (1992)

Autor: Julie Garwood

Vydavateľstvo: Oldag

Český preklad: Magda Cindričová

Počet strán: 328

Rok vydania: 1998, 2007


Judith Hamptonová je Angličanka. Jej najlepšia priateľka Frances Catherine Kirkcaldyová je Škótka. Priateliť sa začali už ako malé deti na každoročných letných slávnostiach, ktoré sa usporadúvali na hranici medzi Škótskom a Anglickom. Dohodli sa, že keď bude mať Frances Catherine rodiť, jej kamarátka jej bude stáť po boku. Táto situácia nastáva a po zdĺhavých dohadoch rady, je nakoniec dovolené anglickej deve prísť na Vysočinu. Vyberie sa po ňu samotný zeman klanu Iain Maitland. Judith bez váhania putuje na vzdialenú škótsku Vysočinu. Má ešte jeden dôvod prečo - túžba stretnúť sa s otcom, ktorého nikdy nepoznala a o ktorého existencii sa dozvedela len nedávno...


Judith si s Frances Catherine sľúbili vernosť a stali sa skvelými priateľkami aj napriek nepriaznivým podmienkam medzi Anglickom a Škótskom. Čím jasne dokázali, že nezáleží na politickej situácii v krajine, keď sa s niekým chcete priateliť - alebo, že sa dá veriť aj "údajnému" nepriateľovi ;-)

Páčila sa mi ich detská teória o tom, ako prichádzajú na svet bábätká. Najmä preto, že sa z Judith neskôr stala pôrodná babica :-) Taká irónia osudu... dobre vymyslené.

Iain je typický chlap, ktorý vehementne vyhlasuje, že nikdy nebude plniť vrtochy svojej ženy, že jej nikdy neznesie ani modré z neba, hoc by jej to videl na očiach, pretože žiadna taká žena na svete nie je ani nebude... a potom, keď stretne tú pravú - samozrejme mám na mysli Judith - obráti sa o 180 stupňov a bum! Ako sa sám vyjadrí: Kvôli nej je ochotný prejsť aj pekelnými ohňami!!!

Moje hodnotenie:


Highlands' Lairds
1. The Secret (Tajemství)
2. Ransom (Králova milenka)
3. Shadow Music (Hudba meče)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára