streda 2. januára 2013

...a pak ji políbil

Z anglického originálu: And Then He Kissed Her (2007)

Autor:
Laura Lee Guhrke

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Květa Palowská

Počet strán: 240

Rok vydania: 2012



Emmalina Doveová je mladá pôvabná dáma, ktorá sa môže pýšiť všetkými cnosťami. Má sen: vydať vlastnú knihu o etikete. Napísala ich už niekoľko a všetky predložila k posúdeniu vikomtovi Harrisonovi Marloweovi, ktorý vlastní najväčšie londýnske nakladateľstvo. Ako jeho oddaná sekretárka si robí veľké nádeje na úspech, avšak len do chvíle, kým nezistí, že Marlowe odmietol každú jej z kníh bez toho, aby si z nich prečítal čo i len jednu stranu! Harry berie knihy o etikete za vrcholne nudné a pochybuje, že by jeho poslušná sekretárka dokázala napísať knihu, ktorá by stála za prečítanie. Je síce spoľahlivá, ale nemá iskru... Keď dá Emma výpoveď bez jediného slovka vysvetlenia a dokonca začne písať pravidelné stĺpčeky o etikete do novín, rozhodne sa dať tej cnostnej žene príučku. Rozhodne sa ju naučiť pár vecí, ktoré sú etikete na kilometre vzdialené. Keď ju však pobozká, zistí, že jeho bývalá sekretárka v sebe skrýva viac vášne, ako sa nazdával...


Naproti historickým romancám, na aké som zvyknutá, bola táto trochu iná. Dej sa neodohrával v plesových sálach či šľachtických vidieckych sídlach. Zameral sa skôr na stránku strednej vrstvy obyvateľstva. 

Keďže sa píše rok 1893, je jasné, že ženy už nie sú v postavení slúžok alebo paničiek, ktoré si hľadajú ženícha, aby si zabezpečili život na úrovni. Dokonca ženy odsúdené na to, aby ostali starými dievkami majú viac možností ako si zarobiť na živobytie - nemusia byť iba vychovávateľkami, učiteľkami či guvernantkami. 

Tak ako Emma, má tridsiatku na krku a pracuje ako sekretárka. Hoci by sa rada živila písaním, jej šéf Harry, majiteľ nakladateľstva, o jej dielach nemá vysokú mienku. Keď vždy poslušná Emma zistí, že Harry nepozná pani Bartlebyovú - mimochodom jej pseudonym -, niečo sa v nej zlomí. (Spomínaný zlom je v knihe výborne vykreslený a kniha sa vďaka tomu číta dobre a ľahko.)

Hlavná hrdinka je opísaná ako mechanická nepostrádateľná sivá myška. Keď sa však nahnevá, mení sa na ľudskú bytosť plnú citov. Potom už ani záletník Harry nemá inú šancu ako prehodnotiť svoj postoj nie len k ženám, ale i k manželskému zväzku :-)

Moje hodnotenie: ★★

Girl-bachelor
1. And Then He Kissed Her (...a pak ji políbil)
2. The Wicked Ways of a Duke (Pletichy krásneho vévody)
3. Secret Desires of a Gentleman (Gentlemanovy tajné touhy)
4. With Seduction in Mind (
Svádění jako lék)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára