štvrtok 10. januára 2013

Milosť pre Gregora Mocha


Názov knihy: Milosť pre Gregora Mocha (2012)

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 360

Rok vydania: 2012



Historický romantický príbeh zo stredovekého Slovenska zachytáva život Gregora Mocha, posledného z rodu mestských katov, ktorého matka a neskôr i otec chceli uchrániť pred dedičnou povinnosťou byť katom. Keď sa však chlapec vyučil za kováča, osud si ho našiel. Gregor Moch, kat, kováč, ránhojič, nešťastný človek, osamotený, všetkými opovrhovaný, túži len po tom, aby mohol žiť obyčajný život. Keď sa mu podarí zachrániť pred smrťou upálením Alžbetu Klásikovú, krásnu a nevinnú dievčinu, ktorú obvinili z bosoráctva, v jeho zatvrdnutom srdci začne klíčiť dovtedy nepoznaný cit...


Veľmi dobre napísané dielo. Smútok a nešťastie Gregora Mocha - mestského kata je cítiť z každého autorkinho slova, z každej vety... mešťania sa od neho odvracali, nikto ho nemal rád a pritom ho nikto z nich vôbec nepoznal. Stačilo, že vedeli, že je kat a to bolo ako zaklínadlo - štítili sa ho, stránili sa ho. Keď zastal so svojím vozom pred niekoho domom na dlhší čas ako sa patrilo, už ho susedia ohovorili a tiež sa ho stránili. Nečudo, že bol zatrpknutý vo svojom srdci a utiahnutý... Potom spoznal čipkárku Alžbetu, prezývanú biela Alžbeta. Bola čistá a nevinná ako ľalia, napriek tomu jej ľudia chceli uškodiť a vyhlásili ju za bosorku. Gregor však po nej zatúžil a rozhodol sa zachrániť ju pred upálením. A hoci po nej túžil najskôr iba ako chlap po peknej žene, nakoniec sa mu dostala pod kožu a zaľúbil sa do nej. 

Našťastie kniha nie je iba pochmúrna a plná smútku. Najmä v druhej časti je veselšia, optimistickejšia. Príčinou je Gregorov syn Adam. Pri niektorých kúskoch, čo vyvádzal som sa neraz musela zasmiať. A to je na knihe najdôležitejšie: aby v nej bolo trochu sklamania, intríg i nešťastia, ale potom štipka humoru, dobroty a hlavne veľa lásky. Autorke sa to podarilo všetko skĺbiť dokopy a vytvorila vskutku majstrovské dielo.

Určite odporúčam čítať - sama sa ku knihe isto nie raz vrátim :-)

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára