piatok 12. júla 2013

Nevěsta v tajných službách

Z anglického originálu: An Unreasonable Match (2001)

Autor:
Sylvia Andrew

Vydavateľstvo: Harlequin


Český preklad: Hana Slavíčková


Počet strán: 288


Rok vydania: 2003



Rok 1812. Hester Percevalová zažila hlboký otras pri svojom prvom vstupe do londýnskej spoločnosti a vtedy si prisahala, že už nikdy to nebude skúšať znova, radšej ostane doma a slobodná. Jej záľuba v matematike a osamelý život s rodičmi na vidieku ju naplno pohltili a uspokojili.
Na nátlak rodičov však do Londýna nakoniec odchádza užiť si ešte jednu sezónu. Najviac sa obáva stretnutia s lordom Robertom Dungarranom, lebo práve on bol tým, kto jej pred šiestimi rokmi veľmi ublížil.


Po šiestich rokoch sa Hester opäť zapája do života londýnskej smotánky. Nie je tým vôbec nadšená, no na nátlak rodičov sa rozhodne im spraviť radosť a sezónu prežiť. Ako je avizované v obsahu knihy, Hester zažila pri vstupe do spoločnosti faux pas a netúži si to zopakovať. K tomu všetkému vyznala lásku Robertovi Dungarranovi, ktorý nad ňou držal strážnu ruku (nie dobrovoľne, sľúbil to Hesterinmu bratovi Hugovi). Robert jej lásku odmietol a aj to je dôvod, prečo sa s ním nechce znova stretnúť.

Hester je zvyknutá na život slobodnej ženy a neprekážalo by jej ňou ostať nastálo. Rodičia však nestrácajú nádej a veria, že ich dcérenka si nakoniec predsa len nájde ženícha - najmä ak bude chodiť na plesy a iné spoločenské podujatia a nebude sedieť doma s nosom zavŕtaným v knihách plných čísel a rovníc. Hester totiž miluje matematiku a vzorce sú jej verné družky. O tom, že by sa matematickým výpočtom venovala i v Londýne sa jej nikdy ani nesnívalo. A predsa! Spolu s bratom, prezlečená za mládenca sa vyberie na jednu z prednášok matematikov. 

S matematikou si tyká i Robert. Keď sa mu podarí zistiť, že Hester je matematik Euklides, s ktorým si celé roky písal a ktorého túžil spoznať, nevychádza z údivu. Požiada ju, aby mu pomohla so zašifrovanými správami. 

Hrdinovia spoločne pracujú na dokumentoch/šifrách/symboloch a zároveň majú možnosť sa lepšie spoznať. Robert zisťuje, že Hester nie je len obyčajná dievčina so slepačím mozgom a prevzatými názormi ...a láska je na svete :-)

Kniha mi pripomenula diela Amandy Quick, kde hlavné hrdinky taktiež dobre ovládajú buď históriu, alebo sa venujú skamenelinám a pod. a spolu s hlavným hrdinom sa snažia vyriešiť nejakú záhadu... avšak tu sa podobnosť končí. Prevedenie totiž Amanda zvláda oveľa - a keď píšem oveľa, myslím tým OVEĽA - lepšie. 

V každom prípade túto knihu neodsudzujem, ani nepovažujem za nudné, či zbytočné čítanie. Ale tí, čo majú radi v knihe trocha "erotična" budú sklamaní. Hrdinovia si totiž po celý čas vymenia len zopár "suchých" bozkov :-(

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára