sobota 2. augusta 2014

Rusovláska z ostrova

Z anglického originálu: Lady of Skye (2001)

Autor:
Patricia Cabot
 
Vydavateľstvo: Oldag

Český preklad: Jiří Beneš
 

Počet strán: 336

Rok vydania: 2004



Doktor Reilly Stanton, ôsmy gróf z Stillworthu, opúšťa svoju londýnsku prax a odchádza na ostrov Skye v severnom Škótsku, aby si dokázal, že nie je opilec ako sa o ňom vyjadrila jeho bývalá snúbenica, ale je schopný obstáť v drsných podmienkach na severe ako vidiecky lekár. Zakrátko však zistí, že má v lekárskej profesii konkurentku - urastenú a divokú rusovlásku Brennu Donnegalovú, dcéru bývalého lekára na ostrove, ktorá metodicky a s veľkým zanietením pokračuje vo výskumoch svojho otca a snaží sa čeliť epidémiám cholery, ktoré ostrov každoročne postihujú. O Brennu sa uchádza gróf z Glendenningu, no ona ho odmieta. Reilly a Brenna sú spočiatku ako oheň a voda, postupne však k sebe nachádzajú cestu a nakoniec po mnohých napínavých a niekedy komických situáciách sa do seba zamilujú.  



Pri písaní tejto knihy zrejme Cabot nebola vo svojej forme. Inak si neviem vysvetliť ako sa jej podarilo dať dokopy túto zlátaninu :-( Kým v knihe Polibek pro nevěstu, ktorú som od nej čítala minulý rok, som sa bavila, pri tejto to bolo opačne - nuda, nuda, nekonečná nuda... Kniha ašpirovala na titul "nedočítaná", avšak to by som Cabotke nemohla urobiť - niekde v kútiku srdca som tajne dúfala, že predsa len sa dej nejako rozbehne, postavy dostanú šmrnc a bude to čítanie, ktoré môžem ohodnotiť aspoň 50 percentami. Žiaľ, žiadne prekvapenie sa nekonalo, kniha šla v slimačom tempe až do cieľa :-(

Keď sa na ňu pozriem spätne, môžem usúdiť, že vtip jej veľmi nechýbal, ale mnohokrát bol prvoplánový a tým pádom nevyznel ako vtip. 

Dej bol jednoduchý od samého začiatku... a taký aj celý čas zostal... Čudné správanie sa grófa z Glendenningu, zvláštnym spôsobom rodiaca sa láska medzi Reillym a Brennou, to všetko podala autorka akosi nemastne-neslane. Nuž, pre mňa bola kniha jednoznačne sklamaním.

Moje hodnotenie: ★★☆

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára