piatok 27. marca 2015

Pod závojem noci

Z anglického originálu: All Through the Night (1997)

Autor:
Connie Brockway


Vydavateľstvo: Alpress

Český preklad: Hana Černá

Počet strán: 336

Rok vydania: 2002


Londýn 1817. Vdova Anne Wilderová, ktorej muž padol vo vojne, robí na plesoch gardedámu svojej ľahkovážnej príbuznej Sofie. Nikto netuší, že krásna vdova žije dvojitým životom. Kým počas dňa je počestnou dámou, v noci sa mení v obávaný prízrak, ktorý svižne prekonáva londýnske strechy, vniká do domovov bohatých šľachticov a lúpi šperky. Jedine pod závojom noci sa Anne dokáže zbaviť výčitiek svedomia a démonov minulosti.
Do cesty jej však vstúpi neústupný plukovník Jack Seward, muž pevných zásad, ale i príťažlivého vzhľadu. Sewarda poverili, aby záhadného lupiča chytil. No vynaliezavá vdovica sa len tak ľahko chytiť nenechá.



Opäť jeden z vydarených kúskov Connie Brockway. Kniha je dramatická, akčná, plná napätia. Nechýba v nej ani láska... ako inak ;-)

Nuž, čo kniha od Connie, to celkom iné prostredie, celkom nový motív - nečudo, že sa mi jej knihy páčia :-) Connie má schopnosť vtiahnuť čitateľa do deja veľmi ľahko, hravo a tak dôkladne, že sa od nej nedokáže odtrhnúť. 

V tomto príbehu hrá prím hra na mačku a myš. Obaja hrdinovia majú za sebou temnú minulosť, obaja sú ňou hlboko poznačení a tú temnotu, úzkosť, trápenie, cítiť z každej strany. Autorka výborne vykreslila atmosféru, hrdinov, ich emócie. Medzi hlavnými hrdinami od začiatku vibrujú silné emócie, najmä chtíč a vášeň - a tie sa tiahnu celou knihou. 

Jack sa snaží lapiť zlodeja. Takmer ho aj dostane, nebyť toho spaľujúceho bozku a poznania, že Prízrak nie je muž, ale žena. Na to sa zoznámi s krásnou vdovou Anne a city s ním mávajú jedna radosť :-) Anne sa obáva, že Jack v nej spozná Prízrak a hoci sa nemá ako prezradiť, predsa sa bojí. Toto napätie medzi pozná ma/nepozná ma je priam elektrizujúce.

Kniha je okrem toho bohatá na dejové zvraty. V jednej chvíli si myslíte, takto sa to skončí a ono nie - zistíte, že je to celkom inak.

Nuž, veľmi pútavé čítanie, môžem len odporučiť.

Moje hodnotenie: ★★★★★
Londýn, 1817. Počátkem devatenáctého století v době vlády pozdějšího krále Jiřího IV., tehdy ještě prince regenta, zažívá Londýn honosné plesové sezony, během nichž se ke dvoru sjíždějí davy princových oblíbenců. I ovdovělá Anne Wilderová, jejíž muž padl jako voják, se velkolepých bálů účastní, avšak pouze jako gardedáma své lehkovážné příbuzné Sofie. Ukáže se, že pohledná mladá vdova Wilderová žije dvojím životem a rozehrává mimořádně nebezpečnou hru. Zatímco ve dne je to počestná, šlechetná dáma, zabývající se dobročinností a oddaně střežící památku mrtvého manžela, v noci se mění v obávaný přízrak, který svižně překonává londýnské střechy, vniká do domů bohatých šlechtičen a loupí šperky. Jedině pod závojem noci se Anne dokáže zbavit výčitek svědomí a démonů minulosti& Jednoho dne jí vstoupí do cesty neústupný plukovník Jack Seward, muž pevných zásad, ale i přitažlivého vzhledu. Seward byl pověřen záhadného lupiče dopadnout. I ve zdánlivě zcela bezvýchodné situaci, kdy všechny trumfy má už v ruce Seward, si vynalézavá Anne poradí – a bleskurychle uprchne. Jackův život se od té chvíle promění v peklo. Snaží se odolat spalující vášni, kterou v něm žena-lupič nečekaně zažehne, bojuje proti sobě samému a usilovně se brání. Nad jeho hlavou se stahují mraky stále temnější& Kdo nebo co bude silnější a oslaví nakonec vítězství? Zdroj textu (www.cervenaknihovna.com): http://www.cervenaknihovna.com/299/pod-zavojem-noci/ | Renčina červená knihovna

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára