nedeľa 30. augusta 2015

Nevestou proti svojej vôli

Z anglického originálu: Trapped at the Altar (2014)

Autor:
Jane Feather  


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Miriam Ghaniová

Počet strán: 232

Rok vydania: 2015


Hrdá a odvážna Ariadne Dauntová sa zaľúbi do básnika Gabriela Fawcetta, ale rodina má s ňou iné plány. Už v detstve ju zasnúbili s Ivorom Chalfontom a teraz starý otec trvá na sobáši, ktorým by sa konečne nastolil mier medzi ich znepriatelenými rodmi. Ariadne sa tak proti svojej vôli ocitne pred oltárom s mužom, ktorého nemiluje. Ivor si Ariadne obľúbil ešte v detstve a jeho náklonnosť k nej postupne prerástla v lásku. A hoci sa Ariadne stále nazdáva, že miluje iného, Ivor je odhodlaný získať si jej srdce, dôveru i vášeň...



Jane Feather prichádza s novou sériou. Z jej prvej knihy som však trochu v rozpakoch. Spisovateľka v knihe načrtla dve témy, žiaľ ani jednu nedotiahla poriadne do konca. Tou prvou bola láska medzi hlavnými hrdinami. Tou druhou zase prinavrátenie dobrého mena Dauntovcov na kráľovskom dvore. 

Poďme si to rozobrať...

Autorka na začiatku príbehu veľmi pekne opísala Arinu lásku ku Gabrielovi. Bola romantická, snivá, ale ako Ari sama neskôr priznala - bola detská. Tomu by sa i dalo rozumieť. Gabriel bol poet, citlivý, jemný mladík a Ari jeho prvá láska. V živote je však málokedy naša prvá láska aj tou poslednou. 

No ako nazvať lásku medzi Ari a Ivorom? Istým spôsobom to bola láska, veď sa kamarátili od malička, poznali sa veľmi dobre, vedeli, čo ten druhý má rád, čo rád nemá, aké sú jeho slabosti, neresti i aké má silné stránky. Avšak láska, ktorá sa medzi nimi mohla postupne za tie roky zrodiť sa nezrodila a myslím, že na tú ozajstnú lásku medzi nimi nikdy nedošlo a ani nedôjde. Čo ich k sebe pripútalo bol iba chtíč, vášeň, sex. Viac nič. Najmä zo strany Ariadny, pretože Ivor ju mal rád od malička a jeho srdce bilo iba pre ňu. Ariadne sa však veriť nedalo a myslím, že svojim správaním sa, si nezískala ani sympatie čitateľov. (Moje teda určite nie.)

Pokiaľ išlo o napravenie si reputácie u kráľa, Ariadne a Ivor svojim príchodom do Londýna panovníka očarili. No celé to bolo opísané akosi povrchne. Kráľ daroval Ari psíka, na znak sympatií k nej... no či nakoniec získali to, po čo tam prišli sme sa vlastne ani nedozvedeli, lebo celé to skončilo akosi neurčito. Nikdy neriešili otázky - kto sú, čo sú, odkiaľ sú a prečo prišli. Odrazu tam len boli, kráľ a kráľovná ich pozvali na audienciu a... nič. Dokonca na problémy medzi katolíkmi a protestantmi, ktoré načrtla autorka na začiatku knihy, sa časom akoby zabudlo. Ale ktovie, možno ich bude rozoberať ďalej v ďalšej časti...

Popravde, som sklamaná z tejto knihy. Jej príbeh ma neuspokojil ani na polovicu. Autorka ponúka čitateľovi iba plytké, povrchné, chabé dialógy - najmä na kráľovskom dvore, nesympatickú hlavnú hrdinku a lásku, ktorej len málokto uverí. 
 
Moje hodnotenie: ★★☆

Trapped
1. Trapped at the Altar (Nevestou proti svojej vôli)
2. Trapped By Scandal (Záhadný vikomt)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára