piatok 11. septembra 2015

V najnovšej knihe sa Jana Pronská zameriava na práva žien v minulosti


Príchod jedenásteho románu avizuje na svojich stránkach už niekoľko dní obľúbená autorka historických romancí Jana Pronská. Kniha nesie názov Čierna vdova a na pulty kníhkupectiev by sa mala dostať koncom tohto roka. Opäť v nej čitateľov prenesie do obdobia stredoveku. 

Čo ju k jej napísaniu priviedlo, ktoré hrady ju inšpirovali, aj koľkých manželov vdova pochovala sa dozviete z nášho spoločného rozhovoru.



Tvoje knihy sú známe tým, že sú vždy zasadené do obdobia Stredoveku a dej sa odohráva na/v okolí nejakého hradu. Ako je to tentoraz? Aký hrad si vybrala? Spája sa s ním aj nejaká legenda, ktorú si do knihy zakomponovala?
- Tentoraz som si vybrala dva hrady Brzotín - v hlavnej úlohe a Turňa, ktoré spolu súvisia. Inšpirovali ma historické skutočnosti, ktoré som u týchto hradov našla. Známy a veľmi vážený rod Bubekovcov vlastnil /poprípade/ spravoval veľkú časť Gemera a prakticky v jeho centre stál Brzotín, hrad, ktorý postavili a vlastnili Mariášiovci. Bubekovci sa ho pokúšali získať niekoľko generácii. Bohužiaľ, sa im to na krátko podarilo až vtedy, keď rod vymieral po meči.

V centre diania je však aj iná rovina príbehu a to práva žien v minulosti. Pri štúdiu sa mi podarilo naraziť na jednu historickú skutočnosť, ktorá ma zaujala a samozrejme aj inšpirovala k napísaniu Čiernej vdovy. Rodičia šľachtických dcér boli prakticky neobmedzenými vládcami nad ich osudmi svojich,vydávali ich kvôli majetkom, muži si ich brali kvôli venu. Našla som v histórii ženu, ktorú takto otec vydal štyri razy.

A presne o tom je aj Čierna vdova - dedička Brzotína - zlatý poklad svojho otca.         

Kniha sa volá Čierna vdova. Koľko mužov pochovala?
- Pochovala troch manželov a tým štvrtým je Bubek.

Priblížiš nám trochu dej? / Na čo sa môžu tešiť čitatelia?
- Adriana Mariášiová je jediná právoplatná dedička hradu Brzotín, chránená zmluvou so zvláštnou podmienkou. Keďže jej lakomý otec, Štefan Mariáši nemôže disponovať s majetkom podľa svojej ľubovôle, svoju dcéru zásobuje manželmi, ktorí sú alebo chorľaví, alebo starí a za panstvo v srdci Gemera sú ochotní dobre zaplatiť. Keď sa Mariáši  s ostatnými hornouhorskými veľmožmi zapletie do vysokej politiky a sľúbi podporu samozvanému uhorskému kráľovi Zápoľskému, hrozí mu odobratie majetkov. Ak si má zachrániť krk i povesť, je ochotný pristúpiť na dohodu s Bubekovcami, ktorí už roky bojujú o Brzotín a chcú ho späť do svojho impéria. Vymení svoju dcéru za bane a prísľub podpory na dvore.

Dvaja veční rivali - Mariáši a Bubek podpíšu zmluvu a dohodnú podmienky sobáša v zastúpení, o ktorom ani Adriana a ani Lucián netušia. Adriana však už nie je dieťa, ktoré bez slova plní otcove priania a Lucián tiež nie. Pred rokmi za dramatických okolností ušiel z rodičovského domu a dal sa zverbovať k armáde. List, v ktorom mu otec oznamuje, že ho oženil v zastúpení s trojnásobnou vdovou s nelichotivou povesťou ho nenechá chladným. Rozhodne sa vrátiť a zrušiť to, čo mu nanútili, pretože ho už k rodine nič neviaže.

Ako sa bude vyvíjať príbeh dvoch ľudí, ktorí sa rozhodli vzbúriť proti vôli svojich rodín, sa dočítate v knihe ;-)       
        
Kedy sa kniha dostane na pulty kníhkupectiev?
- Kniha by mala byť u kníhkupcov na vianočný trh - možno už na konci novembra. Možno skôr, možno trochu neskôr :-)

Rozhovor pripravila © Katarína Kvašňovská
Foto © archív Jany Pronskej 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára