streda 7. mája 2014

Průvodce dámy nepřístojným chováním

Z anglického originálu: A Lady´s Guide to Improper Behavior (2010)

Autor:
Suzanne Enoch
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Marie Čermáková - Frydrychová
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2013




Theresa Wellerová je dobre vychovaná mladá dáma z vysokej spoločnosti. Pravidlá spoločenskej etikety dokonale ovláda a to isté očakáva aj od ľudí v jej okolí. Ostáva preto pohoršená, keď pokojnú atmosféru večere naruší plukovník Bartholomew James svojim neprístojným správaním. Tolly je úplným protikladom džentlmena, stačí však jediný jeho bozk – a Theresa už nedokáže myslieť na nikoho iného...
Navzdory tomu, čomu ju učili od narodenia, pozve Theresa plukovníka na prechádzku v kočiari, vyzve ho do tanca a pomôže mu navrátiť sa do vysokej spoločnosti. A Bartholomew? Ten vie, že Tess v spoločnosti majú za slušnú dievčinu, no je tiež schopná odhodiť zábrany a správať sa škandalózne


Podľa obsahu by sa mohlo zdať, že kniha rozpráva o úspešnom pokuse mladého šľachtica odhodiť zábrany slušne vychovanej mladej dámy, no nie je to celkom pravda. Tolly sa síce spočiatku javí ako hulvát, no má na to oprávnené dôvody. Má hlboké šrámy na tele i na duši. V Indii bojoval spolu so skupinou pätnástich udatných chlapov. Všetci do jedného zahynuli rukami miestnych domorodcov thugov. Prežil iba on - hoci s hlbokou jazvou na krku a dochrámanou nohou. To posledné, čo ho na tomto svete zaujíma je spoločnosť snobských ľudí, ktorí sa počas obdobia, keď on bojoval v cudzine o holý život a životy svojich mužov, venovali iba bálom, spoločenským posedeniam, bezduchej konverzácii a klebetám. Preto mu nezáleží na žiadnych pravidlách či etikete. 

Jeho pozornosti však neujde pôvabná Theresa. Celý život venovala spisovaním príručky pre mladé dámy, v ktorej rozoberala pravidlá etikety a slušného správania sa. Má plno obdivovateľov, týždenne niekoľko ponúk na sobáš... čo viac si môže dievča v jej veku a postavení priať? Snáď len trochu úcty a slušnosti od Bartholomewa :-) 

Ich prvé stretnutie je plné iskier - a niekoľko nasledujúcich tiež zapáli oheň nielen v jej srdci, ale i v jeho. Tolly začne na svet pozerať inými očami a pre valčík s Tess je ochotný podstúpiť aj bolestivú operáciu, pri ktorej môže nadobro prísť o nohu. Tess od samej lásky k nemu zase zabúda na konvencie a je ochotná sa vystaviť i škandálu!

Príbeh však nerieši iba rodiacu sa lásku dvoch protagonistov. V pozadí, neskôr už v popredí má čitateľ možnosť sledovať príbeh Tollyho v "konflikte" s Východoindickou spoločnosťou. Tá totiž nechce počuť ani slovo o thugoch, ktorí kynožia anglických vojakov. Vydáva preto prehlásenie, v ktorom odmieta ich existenciu a Tollyho tým chtiac-nechtiac vyhlási za blázna. Tolly si ale povesť pošramotiť nenechá. Spolu s vojvodom Sommersetom (s ktorým sme sa stretli aj v predchádzajúcej knihe Zkrocení šarmantního rebela, a ktorý mimochodom vedie tajný Klub dobrodruhov, podľa ktorého spisovateľka nazvala celú sériu), Tess, príbuznými a priateľmi sa mu nakoniec podarí očistiť svoje meno, ako aj mená svojich spolubojovníkov.

Musím poznamenať, že v románoch tohto typu, nie je tak často vídať v ohrození hlavného hrdinu. Väčšinou je to žena, ktorú unesie tajný nápadník, alebo násilník, či vrah. Hlavný hrdina sa potom snaží ju zachrániť... V tejto knihe je to naopak. Unesený je hlavný hrdina a Tess sa podieľa na jeho záchrane. Veď jej milovanému ide predsa o život! Nezvyčajné. A nech to vyznieva akokoľvek smiešne, autorka tento "obrat" zvládla vynikajúco. Celý čas s hrdinami cítite a úfate v šťastný koniec. Ale veď nakoniec, sami sa presvedčte ;-)

Moje hodnotenie: ★★★ 

Adventurers' Club
1. The Care and Taming of a Rogue (Zkrocení šarmantního rebela)
2. A Lady's Guide to Improper Behavior (
Průvodce dámy nepřístojným chováním)
3. Rules of an Engagement (Pravidla důvěrných vztahů)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára