štvrtok 17. septembra 2015

Žiť pre lásku

Z anglického originálu: The Escape (2014)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 272

Rok vydania: 2015



Benedict Harper si z vojny priniesol nielen ťažké zranenia nôh, ale aj hlboké jazvy na duši. Napriek tomu sa nevzdáva a usiluje sa nájsť nový zmysel života. Samanthe McKayovej osud takisto nadelil dosť utrpenia: celé roky sa starala o chorého manžela. Keď napokon ovdovie a zostane vydaná napospas despotickému svokrovi, rozhodne sa vziať život do vlastných rúk a utiecť do Walesu. Na dlhej ceste ju sprevádza Benedict a medzi dvoma životom skúšanými ľuďmi sa rozhorí vzájomná príťažlivosť. Ben je však opatrný – čo už môže muž so zranenou dušou a telom poskytnúť krásnej mladej žene?
 


Klub tých, čo prežili (v originály Survivor´s Club) prichádza s tretím príbehom. Do stredu pozornosti sa dostáva Ben Harper, ktorého najväčším problémom nie sú zranené nohy, lež jeho spomienky z vojny.

Interesantné na tomto príbehu je, že oboch hrdinov poznačila napoleonská vojna, obidvoch ale iným spôsobom. Ben utrpel mnoho zranení, najviac to vychytali jeho nohy. Myslel si (a nie len on), že už nikdy sa na ne nepostaví. Silou vôle sa však naučil chodiť pomocou paličiek, aj keď mu to spôsobuje neuveriteľnú bolesť. Nevie však, čo si počať so svojim životom. Samantha je mladá vdova. Svojho manžela pochovala iba pred štyrmi mesiacmi. A hoci bola vydatá len krátko, roky sa starala o svojho ťažko raneného manžela. Teraz by mala trúchliť, no úprimne, už nevládze. Jej novonadobudnutá rodina - švagriná a svokor jej život vôbec neuľahčujú. Striktne sa držia pravidiel a akékoľvek ich narušenie prísne trestajú.

Obe tieto zranené duše zvedie dokopy osud. Spočiatku je ich vzťah zdvorilý, neskôr priateľský. Cítia spriaznenosť duší, vedia o čom snívajú. Ich vzťah sa rozvíja pomaly, zľahučka, nečakane.

Keď sa Samantha dozvie, že má opustiť dom, kde žila so svojim manželom a presťahovať sa ku svokrovcom, pretože sa -podľa jeho slov- nespráva ako trúchliaca vdova a treba na ňu dozerať, Samantha sa vyberie za pani Gramlyovou (Benovou sestrou, s ktorou sa v ostatnom čase stretávala aj napriek vyslovenému nesúhlasu jej švagrinej). Tú ale doma nenájde. Je tam iba Ben, ktorý si ju chtiac-nechtiac vypočuje a pomôže jej.

Samantha sa rozhodne odcestovať do Walesu, kde by mal byť dom (po rokoch už iste schátraný), ktorý zdedila po matke. Na ceste ju sprevádza Ben. Tento výlet mu aj celkom hrá do karát - pri rozmýšľaní, čo si počať so životom sa rozhodol, že bude cestovať po krajine a písať cestopisy. Wales sa mu na poznávanie vcelku pozdáva...

Od knihy nečakajte žiadnu veľkú drámu, či napätie. Ona vás plne pohltí svojimi emóciami. Autorka v nej predviedla ľudské trápenia, zatrpknutosť, prísnosť a pravidlá danej doby, no i lásku, porozumenie a nádej pre lepšiu budúcnosť.

"Niekedy je možno dobre zabudnúť na všetko, čo by si človek mal pamätať, a jednoducho si vychutnať danú chvíľu. Niekedy na ničom inom nezáleží, iba na prítomnej chvíli."

Mary sa výborne vyhrala s charaktermi postáv. Ranení vojnoví veteráni sú jej slabosťou? špecialitou? o čom presvedčila už vo svojich predchádzajúcich knihách a v tejto to len potvrdila. Hrdinov si ľahko obľúbite, sú krásni a divokí - obzvlášť vo svojom vnútri.

Taktiež autorka krásne vykreslila prírodu a okolie Walesu (zrejme tam aj sama bola). 

Kniha je veľmi romantická, silná, emotívna a zatiaľ najlepšia, akú som od Mary čítala.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Survivor's Club
1. The Proposal (Žiadosť o ruku)
2. The Arrangement (Sobáš z rozumu)
3. The Escape (Žiť pre lásku)
4. Only Enchanting
(Láska ako sen)  
5. Only a Promise (Gróf hľadá manželku)
6. Only a Kiss (Vášeň ako liek)
7. Only Beloved
(Milovaná)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára