utorok 30. januára 2018

Milovaná

Z anglického originálu: Only Beloved (2016)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 280

Rok vydania: 2018



Dojímavý príbeh Georgea, vojvodu Stanbrooka, ktorý obetavo pomáhal priateľom prekonávať traumy spôsobené vojnou a usporiadať si život. Nastal čas, aby aj on konečne našiel šťastie. Prvý raz od manželkinej tragickej smrti George uvažuje, že sa znova ožení. V mysli sa mu pritom vynára obraz ženy, ktorú stretol pred rokom a nikdy viac nevidel. Dora Debbinsová sa vzdala nádeje na vydaj, keď sa po rodinnom škandále musela postarať o mladšiu sestru. Zarába si na skromné živobytie ako učiteľka hudby a zostal jej len nesplnený sen o šťastí. A potom raz popoludní zavíta do jej domu...


Začali sme ako sedem zranených bojovníkov, premýšľal George, keď sa s láskou obzeral dookola - šesť mužov a jedna žena, ktorí si dali meno Klub tých, čo prežili, a bol to iba sčasti pokus o vtip. Teraz ich bolo spolu s manželkami, manželom a deťmi tridsaťjeden.
Veru prežili.

Príbeh vojvodu Stanbrooka je posledným z príbehov vojenských veteránov. Bol mužom, v ktorého sídle sa všetci stretávali, v ktorého sídle všetci dlhé roky hľadali a našli útechu, potechu, vzájomné porozumenie a pochopenie. Čelnovia klubu sa neustále stretávali, každý rok na pár týždňov - aby sa porozprávali, alebo lepšie, vyrozprávali zo svojich bolestí. No za posledné dva roky každý jeden z nich našiel útechu vo svojej drahej polovičke. Každý z mužov si našiel manželku, dokonca sa vydala aj Imogen, jediná žena medzi nimi. Ostal už iba George. 

Práve po odchode svojich priateľov si uvedomil, ako veľmi sa zmenili. Našli šťastie, boli spokojní... iba on ostal sám. A chce ostať sám aj naďalej? Práve táto otázka mu vstanula na myseľ po ich odchode a premýšľal, čo so svojim životom... Nevedno prečo, spomienka mu na myseľ priviedla Doru Debbinsovú, ktorú stretol (hoci len na krátko) ešte minulý rok. Bola by pre neho vhodnou partnerkou? Sám nevedel prečo ani ako, ale myslel si, že by vhodnou byť mohla. A tak sa rozhodol a šiel ju navštíviť. S jasným úmyslom.

Dora bola stará dievka. Mala tridsaťdeväť rokov, žila si svoj spokojný pokojný vidiecky život učiteľky hudby. Vedela, že lásku svojho života nestretne, na to bola dostatočne rozumná. Veď svoje najlepšie roky premrhala starostlivosťou o svoju mladšiu sestru Agnes, ktorá sa nakoniec aj dobre vydala. 

So svojím životom bola Dora spokojná. Ako by aj nie? Nikto ju neobmedzoval, bola sama sebe paňou a keďže nikdy nezahorela láskou k žiadnemu mužovi, nevedela, že jej niečo chýba. I keď... v spomienkach sa často utiekala ku dňom, kedy sa spoznala s vojvodom Stanbrookom. Šarmantný muž na ňu spravil dojem, no nerobila si nádeje, že by ho ešte niekedy niekde stretla... až sa zrazu jedného dňa ocitol na prahu jej domu. Ba čo viac! Rovno ju požiadal o ruku...

Mary opäť vykreslila krásny romantický príbeh dvoch osamelých sŕdc, ktoré si k sebe vďaka "zásahu z hora" pomaly nachádzali cestu. Obaja boli dospelí, obaja rozumní a navyše boli obaja aj osamelí. Tak prečo s tým niečo neurobiť? Prečo to nezmeniť?

Čitatelia postupne s príbehmi jednotlivých členov Klubu tých, čo prežili spoznávali jednotlivé utrpenia a zákutia duše každého z nich. Vedeli sme, čím si prešli... a ostal už iba George, o ktorého slabostiach, bolestiach sme nevedeli. Možno niečo tušili, ale vôbec nič nevedeli. A tu nám Mary dala odpovede aj na otázky týkajúce sa práve vojvodu Stanbrooka. Vďaka tomu sme sa dostali do jeho mysle a mohli s ním prežívať určitú časť jeho života, nahliadnuť do jeho minulosti a sčasti predpovedať budúcnosť.

Silné, dojímavé, romantické, snivé. Aj takto by sa dalo charakterizovať toto dielo. Myslím si, že čitatelia Mary Balogh budú uspokojení s tým, ako autorka ukončila celú sériu a verím, že sa k nej budú chcieť ešte niekedy vrátiť. Aby si zaspomínali, aby si znova prežili so svojimi hrdinami ich láskyplné príbehy. Ja teda určite, pretože táto séria je jednou z najlepších, aké kedy Mary napísala.

Moje hodnotenie: ★★★★


Survivor's Club
1. The Proposal (Žiadosť o ruku)
2. The Arrangement (Sobáš z rozumu)
3. The Escape (Žiť pre lásku)
4. Only Enchanting (Láska ako sen)
5. Only a Promise (Gróf hľadá manželku)

6. Only a Kiss (Vášeň ako liek)
7. Only Beloved
(Milovaná)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára