štvrtok 26. júna 2014

Ďáblova nevěsta



Názov knihy: Ďáblova nevěsta (2012)

Autor:
Alexander Stainforth
 
Vydavateľstvo: Moba

Počet strán: 272

Rok vydania: 2012




Karinu Potterovú núti otčim vydať sa za grófa Roberta z Rosebery. Napriek tomu, že ho Karina nikdy nevidela, otčima poslúchne... O Robertovi sa šíria hrôzostrašné historky. Vraj zabil všetky svoje manželky. Keď sa počas jej cesty na Robertov hrad stane vražda, ochromí ju strach. Napriek tomu však Roberta ďalej nasleduje. Upokoja ju jeho slová, no iba kým neprekročí bránu hradu. Ani keby vošla do jamy levovej. Hrôzu jej naháňa nielen ponuré sídlo a komnaty, do ktorých má zákaz vstupu, ale bojí sa aj služobníctva. Navyše má neustále pocit, že ju niekto sleduje. A o niekoľko dní neskôr sa skutočne stretne s mužom, ktorý si želá jej smrť, len aby Robertovi zasadil ďalšiu ranu.


Nebola to celkom moja šálka kávy, ak mám byť úprimná. Trochu ťažšie sa mi do knižky začítavalo... 

Hlavný hrdina bol dominantný, trochu záhadný, no niečo mi na ňom prekážalo. Tiež mám pocit, že autor Karinu opísal ako prostú, naivnú dievčinu a Robertovi nebola rovnocenným partnerom. Mám radšej, keď je hrdinka priebojnejšia, odvážnejšia a napriek všemožným aj nemožným krivdám, ktoré sa jej dejú je výrazná. V tomto prípade bola nevýrazná, nudná.

Keď sa na to dívam spätne, musím poznamenať, že Karina mala vlastnosti rozprávkovej bytosti... hm, povedzme Popolušky. Len ju namiesto zlej macochy vychovával otčim. Ona sa mu nedokázala vzoprieť a tak ho poslúchala na slovo - urobila, čo od nej žiadal, čiže súhlasila so sobášom s mužom, o ktorom išli chýry, že svoje predchádzajúce manželky usmrtil. Sobáš s vysokopostaveným mužom neodmietla ani po tom, čo sa zaľúbila do Thomasa, muža, ktorý ju očaril na prvý pohľad, muža, ktorý ju zachránil a nakoniec jej aj sám vyznal lásku. Hovorí to o jej dobrote, ktorú má v sebe hlboko zakorenenú a taktiež o jej pevnom charaktere. Našťastie, pre ňu, netrvá dlho a zistí, že oný mladík je vlastne jej budúci manžel... :-)

Príbehu nechýba okrem klasickej "love story" trocha tajomna, čo je spôsobené Karininou neblahou predtuchou, že ju niekto sleduje. Avšak všímavý čitateľ (a dovolím si tvrdiť, že aj nie veľmi skúsený) si ľahko domyslí, kto je zloduch, ktorý Karinu trápi takýmto nehanebným spôsobom. A to je trochu na škodu, pretože tým autor príbeh ochudobnil o moment prekvapenia :-(

V podstate ide o jednoduchý príbeh, no chýba mu trochu dynama, trochu "korenia", trochu niečoho, čo by čitateľa prinútilo sedieť na zadku, obracať stránku za stránkou a cítiť Karinin strach, Karininu lásku... jednoducho prežívať jej životný príbeh.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára