utorok 27. septembra 2016

Tajomstvo Pembrooke Parku

Z anglického originálu: The Secret of Pembrooke Park (2014)

Autor: Julie Klassen

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Lucia Mosorjaková

 
Počet strán: 456

Rok vydania: 2016



Abigail Fosterová je praktická mladá žena. Bojí sa, že skončí ako stará panna najmä preto, že má malé veno a, ako sa zdá, jediný muž, o ktorom si myslela, že by sa s ňou mohol oženiť, sa zamiluje do jej mladšej a pôvabnejšej sestry. Keď rodina čelí finančnému bankrotu, Abigail a jej otec hľadajú primeranejšie ubytovanie. Vtedy prichádza neznámy právnik so zarážajúcou ponukou: užívať odľahlé panské sídlo, ktoré už osemnásť rokov stojí opustené. Fosterovci odcestujú do veľkolepého Pembrooke Parku, ktoré s hrôzou nachádzajú tak, ako ho jeho predchádzajúci obyvatelia náhle opustili. Privíta ich atraktívny miestny kaplán William Chapman, ale hoci sa zdá, že on aj jeho rodina poznajú minulosť sídla, jediná informácia, ktorú im poskytnú, je strohé varovanie: Majte sa na pozore pred cudzincami, ktorých do Pembrooke Parku prilákajú reči o tajnej izbe plnej pokladov...

 

Táto romantická kniha je opradená tajomstvom. Práve tajomstvo, ktoré sa snaží odhaliť aj hlavná hrdinka Abigail je to, čo drží v čitateľa v napätí a očakávaní a núti ho čítať a čítať a čítať... až do samého konca. Alebo, až do odhalenia ;-)

Priznám sa, že už dávno som v rukách nedržala román, ktorý ponúka okrem zaujímavého príbehu i toľko podrobných opisov a myšlienkových pochodov jednotlivých hrdinov. V tomto prípade teda najmä hlavnej hrdinky Abigail. Som rada, že aj v súčasnej dobe, ktorú žijeme, niekto také diela ešte píše. Je príjemné prečítať si niečo v rozvláčnejšom, pomalšom tempe. Človeka to akoby spomalí a na dobrú chvíľu odvedie myšlienkami preč od dnešnej uponáhľanej doby.

Kniha je písaná ľahko, číta sa veľmi príjemne. No úprimne, trochu som mala problém sa začítať. Prvých 150 strán akoby sa dej vôbec nepohol. Áno, hrdinka sa musela s rodičmi presťahovať kvôli nedostatku financií. Áno, ponúkli im sídlo Pembrooke Park. No okrem úpravy a zveľaďovania sídla sa za celú stovku strán udialo iba minimum vecí. Až neskôr som prišla na to, čo bolo autorkiným zámerom. Viac-menej sa tu Julie zamerala na vedľajšie postavy, ktoré do deja nenápadne pristupovali. Každý jeden z nich mal v príbehu svoje miesto. Aké, to už som sa dozvedela neskôr, keď sa dej spustil na plné obrátky a úplne nadobro ma pohltil. 

Abigail bola praktickou ženou. Podľa jej skutkov musím súhlasiť s jej príbuznými či známymi, ktorí ju za praktickú niekoľkokrát označili :-) No zároveň bola dostatočne bystrou a tiež emotívnou hrdinkou. 

Hlavný hrdina Will bol tiež veľmi sympatický. Uvedomoval si svoje postavenie a napriek tomu, čo k hrdinke cítil, vždy sa choval správne - ako pravý džentlmen. Abigail bol vo všetkom nápomocný a svoje city jej skôr vyjavil svojimi skutkami než slovami. 

Ich láska kvitla iba pomaly, obaja boli plní pochybností, obzvlášť pre minulosť, ktorá im vedela zamotať prítomnosť.

Autorka vykreslila rodiacu sa lásku medzi hrdinami veľmi romanticky, nenásilne. Tajomstvo Pembrooke Parku bolo nakoniec odhalené a ja som bola miestami príjemne prekvapená nečakanými zvratmi v deji. Julie má talent na vykreslenie tajomnej atmosféry, dokáže čitateľa pekne napínať. Bod pre ňu.

Kto má rád romantiku v príjemnom, hojdavom tempe a naviac okorenenú pikantným tajomstvom, potom nech určite siahne po tejto knihe. Nebude banovať.     

Moje hodnotenie: ★★

1 komentár: