utorok 11. októbra 2016

Záhadný vikomt

Z anglického originálu: Trapped By Scandal (2015)

Autor:
Jane Feather  


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Miriam Ghaniová

Počet strán: 256

Rok vydania: 2016


Odkedy lady Hermione Fanshawovej zomrel snúbenec, nezáleží jej na dobrej povesti ani na spoločenskej mienke. Keď jej brat počas revolúcie bez stopy zmizne v Paríži, odvážna dievčina sa ho vyberie hľadať. A keď jej náhoda privedie do cesty charizmatického Williama, vikomta zo St. Aubrey, vášnivo sa do tohto záhadného muža zaľúbi. William, napoly Angličan a napoly Francúz, sa denne zahráva so smrťou, aby z Francúzska zachránil šľachticov, ktorým hrozí gilotína. Po návrate do Londýna odmieta pokračovať v búrlivom vzťahu s Hero, keďže nechce riskovať jej dobrú povesť. Hero však stále vŕta v hlave, prečo ju William tak zrazu odvrhol, a rozhodne sa na vlastnú päsť odhaliť jeho tajomstvo z minulosti...



Mrzí ma, že to musím napísať, ale žiaľ, taká je pravda. Román Záhadný vikomt vo mne zanechal podobný dojem ako jeho predchodca Nevestou proti svojej vôli. To znamená - neuspokojivý. Autorka akoby sa už "vypísala" z bohatých a poriadnych zápletiek, romantických príbehov plných iskrenia, nehynúcej lásky, dramatického deja plného napätia, intríg, vášne... Toto všetko jej knihy obsahovali. Kedysi. 

V súčasnosti už nemajú temer žiadnu iskru. Dej je len povrchný, nejde viac do hĺbky, u hrdinov prevláda len vzájomný chtíč, city akoby neexistovali. Jane vedela ísť do hĺbky, dokázala priblížiť históriu v podobe akej dovtedy žiadna iná autorka, pútavým spôsobom približovala zákulisie kráľovského dvora, medzi hlavnými hrdinami to vždy pekne iskrilo, jednoducho jej romány mali v sebe to pravé orechové, kvôli čomu som ich vždy hltala. Ale posledné roky sa jej už akosi nedarí tvoriť. Dokonca nadobúdam pocit, že knihy za ňu píše niekto iný - menej talentovaný :-(

Poďme však trochu k deju. Hrdinka Hero je mladá vdova, ktorá sa neriadi pravidlami spoločnosti a svojim nekonvenčným a koketným správaním si koleduje o problém. Má dobrodružnú povahu, je vášnivá a neskrotná ako divoká kobylka. Na vlastnú päsť sa vydáva do Paríža v revolučnom období, aby našla svojho brata. Ten pomáha spolu s priateľmi zachrániť anglických šľachticov pred gilotínou. 

Hero na ceste za dobrodružstvom spoznáva Williama. Okamžite medzi nimi zahorí plameň vášne. Čitateľ má možnosť byť svedkom ich prudkej náklonnosti a neutíchajúceho chtíču. Tu som nadobudla pocit, že Jane sa chcela priblížiť súčasnému trendu, kedy sa medzi žánrami objavuje čoraz viac obľúbená erotická literatúra. Preto venovala veľa času práve opisom erotických scén. Tým jej ale unikal podstatný dej, ktorý mal tendenciu upútať, no bol iba málo rozpísaný. Škoda.

Na môj vkus bola Hero príliš divoká, a myslím si, že by, koncom 18. storočia, vysoká spoločnosť netolerovala jej neviazané správanie. No a tajomný William bol zvláštny typ hrdinu. V podstate ostal aj po prečítaní poslednej strany - istým spôsobom - záhadným vikomtom. 

Aký je teda verdikt? Čítať sa to dá, no od Jane, na akú sme boli naučení, má tento román ďaleko. Pre mňa podpriemer, čo je tak 40 %. Odkaz pre autorku: Jane, drahá, daj si na rok-dva pauzu.

Moje hodnotenie: ★★☆

Trapped
1. Trapped at the Altar (Nevestou proti svojej vôli)
2. Trapped By Scandal (Záhadný vikomt)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára