štvrtok 25. mája 2017

Srdcom a mečom


Názov knihy: Srdcom a mečom (2017) 

Autor: Jana Pronská 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 272

Rok vydania: 2017



Uhorský šľachtic Ardan Balaša prišiel pre intrigy mocného bána Mladena Subiča o všetko. Iba vďaka odvahe švagrinej Zorany Draškovičovej ušiel z väzenia a ukryl sa v horách. Zorana za pomoc mužovi, ktorého od detstva milovala, zaplatila vlastnou slobodou: v kláštore ju prinútili vstúpiť do rehole. Po rokoch však opäť čelí Subičovej svojvôli, a tak musí presvedčiť zatrpknutého Ardana, aby sa domáhal spravodlivosti, len tak totiž môžu usvedčiť spupného veľmoža z intríg. Zorane sa to podarí a spolu sa púšťajú do neľahkého boja...



Janka Pronská je kráľovnou historických romancí oprávnene. Potvrdzuje to i jej najnovší román, ktorý opäť podala -ako inak- kráľovsky.

Zorana milovala Ardana odnepamäti. Ešte bola iba naivnou dievčinkou, keď si získal jej srdce. Milovať ho neprestala ani keď si vzal za ženu jej sestru Emíliu. Isté okolnosti zapríčinili, že Ardan o svoju ženu prišiel. Jeho osud šľachtica a rytiera sa prudko zvrtol a nebyť Zorany a jej odvahy a odhodlania, už by ani on nepobýval medzi živými. 

Uplynulo takmer desať rokov, kým ich iné okolnosti nespojili dokopy. Zorana žila ako rehoľná sestra, Ardan v horách ako pastier oviec. Zorana si myslela, že život vonku už nikdy neokúsi; Ardan sa k starému životu neplánoval vrátiť. Našli sa však ľudia, ktorí potrebovali, aby si Ardan opäť vydobyl čo stratil; našli sa ľudia, ktorí vedeli, že bez Zoraninej pomoci sa im Ardana nepodarí nijako presvedčiť. Zoranina matka Milica Draškovičová vedela presne, čo treba spraviť. Zosnovala plán, ktorý hodlala uskutočniť...

Ardan sa vydal na neľahkú cestu. Spolu so Zoranou a so svojimi vernými druhmi, ktorí sa k nemu radi pridali. Jeho návrat radostne uvítali, mysleli si totiž, že ich vodca je už dávno na pravde Božej. Nebolo ich veľa, no vedeli, že keď budú veľmi chcieť, podarí sa im aj nemožné. Cesta k dovolaniu sa spravodlivosti bola dlhá. Hrdinovia sa neraz ocitli v neľahkej situácii. Mali proti sebe vplyvných nepriateľov - majstrov intrigánov, na čele s Mladenom Subičom. Napriek nepriazni osudu sa nehodlali vzdať. 

Autorka veľmi pekne vykreslila danú dobu, prostredie, postavy v nej. Výborne stupňovala napätie, poukázala na to, ako vyššia moc dokázala manipulovať s ľuďmi - vo svoj vlastný prospech. A (našťastie) nechala spravodlivosti učiniť zadosť. Popri tom všetkom, nezabudla ani na romantickú časť. Krásne vyobrazila lásku medzi dvoma mladými ľuďmi.

Je vidieť, že autorku baví história. Cítiť to z každej stránky. Všimla som si, že sa v poslednej dobe zameriava na dianie okolo vlády kráľa Karola Róberta z Anjou. A mňa teší, že je veľa vecí ešte nevypovedaných; že je veľa zaujímavostí, o ktoré sa Janka môže oprieť a o nich písať. Dvorné zákulisie bolo vždy plné námetov na dobré príbehy. Politika, moc, intrigy, peniaze, rôzne veľkopanské machinácie a špekulácie sú vždy skvelou predlohou (a výborným materiálom) na kvalitný román. A Janka to vie využiť pre svoje romány. Dokonale. Román Srdcom a mečom je toho dôkazom.

Výborná práca, vynikajúce čítanie.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára