utorok 1. mája 2018

Ideálna nevesta

Z anglického originálu: The Bride Hunt (2004)

Autor:
Jane Feather  


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Miriam Ghaniová

Počet strán: 280

Rok vydania: 2018


Pokojné obdobie po svadbe najstaršej zo sestier Constance netrvá dlho. Ich zoznamovacia služba síce prekvitá, ale po tom, čo v ich novinách The Mayfair Lady vyjde poburujúci článok o vplyvnom lordovi, sestry čelia žalobe za nactiutŕhanie. Neostáva im nič iné, ako nájsť si dobrého právnika. Neľahkej úlohy sa ujíma prostredná sestra Prudence. Sir Gideon Malverne, jeden z najlepších advokátov v Londýne, sa navonok tvári arogantne a neprístupne, ale bystrá, duchaplná dievčina, ktorá skrýva svoju krásu za fádne šaty a okuliare, ho od prvej chvíle zaujme. Služby vychýreného právnika však prevyšujú finančné možnosti sestier, a tak Prudence ponúkne sirovi Gideonovi výmenný obchod: ak ich obháji pred súdom, nájdu mu vhodnú nevestu. A takúto výhodnú ponuku azda neodmietne ani cynický advokát…


Slečny Duncanové sú nám všetkým veľmi dobre známe. Jedna z nich dokonca skončila v chomúte (viď román Ideálny starý mládenec). A kým Constance si teraz užíva svadobnú cestu v ďalekom Egypte, Prudence a Chastity sa starajú o chod ich novín The Mayfair Lady. Prichádzajú však nečakané komplikácie. Prudence sa do rúk dostane tučná obálka, v ktorej je žaloba na noviny. Lord Barclay ich zažaloval za nactiutŕhanie!

Spočiatku sa zdá, že ryšavé krásky sú bez svojej najstaršej sestry stratené, no Prudence sa rozhodne vziať celú záležitosť do vlastných rúk. Rozhodne sa vyhľadať najlepšieho advokáta v Londýne, ktorý im pomôže sa z tejto "nepríjemnosti" dostať. Objaví Gideona Malverna, ktorý vyhral niekoľko prípadov, čo je zárukou toho, že bude jedným z najlepších. Jediné, čo treba spraviť je, presvedčiť ho, aby sa ujal aj ich prípadu. Pretože nactiutŕhanie veľmi nepatrilo do jeho kompetencie. 

Gideona prípad zaujme - i keď viac ho zaujme krásna Prudence (čo si budeme klamať). A keďže ho doslova upúta, rozhodne sa dať jej šancu presvedčiť ho, aby ich prípad vzal. No dá sa to, keď dievčatá chcú ostať za každých okolností v tajnosti? Zvládnu to?  

Pravdaže, všetko sa dá, keď sa chce. Gideon má však svoje podmienky. A Prudence, ktorej sa tento arogantný mladý štyridsiatnik pomaly dostáva pod kožu, iba ťažko odoláva jeho zvodom. Obzvlášť po tom, ako mu sľúbila, že keď ich prípad vyhrá, nájde mu ideálnu nevestu. Existuje však žena, ktorá by sa mu páčila, keď je Gideon taký náročný? A naozaj mu má hľadať nevestu práve Prudence, ktorej sa cynický právnik čoraz viac páči? 

O tom, že sestry Duncanové sú nekonvenčné a na svoju dobu (zač. 20. storočia) až priveľmi "moderné" vieme už z prvej časti trilógie. A prejavuje sa to v "neviazanom" správaní aj u druhorodenej 😉 , čo nemusí vyhovovať každému (obzvlášť tým, ktorí majú radi hrdinky skôr v panenskom duchu). Ide však o veľmi dobré čítanie. Jane prináša čitateľom pútavý príbeh nabitý erotikou, romantikou i trochou napätia. A krásne necháva vyzdvihnúť dobu, v ktorej sa pomaly, ale isto začínala emancipácia žien. 

Moje hodnotenie: ★★★


Duncan Sisters Trilogy
1. The Bachelor List (Ideálny starý mládenec)
2. The Bride Hunt (Ideálna nevesta)
3. The Wedding Game (Ideálny pár)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára