utorok 12. novembra 2019

Dokonalá láska

Originál: Simply Perfect (2008)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 304

Rok vydania: 2012



Claudia Martinová žije celé roky iba pre svoju školu a okrem kolegýň a žiačok sa s nikým nestýka. Hoci sa jej najlepšie priateľky vydali, jej samej nikdy ani na um nezišlo, že by sa mohla zaľúbiť. A tak keď sa jedného dňa v škole zjaví markíz z Attingsboroughu, Claudia spočiatku vôbec netuší, že tento príťažlivý mladý muž jej obráti celý svet hore nohami...


Sériu Simply Quartet ukončuje príbeh o riaditeľke a zároveň učiteľke dievčenskej školy Claudie Martinovej. Prísna, disciplinovaná, chladná. Tak pôsobí na prvý pohľad žena, ktorá roky tvrdo drela, aby dosiahla svoj sen a otvorila si školu pre dievčatá. Podarilo sa jej to a školu úspešne vedie už pätnásť rokov. Mnoho učiteliek, z ktorých sa stali jej priateľky našlo svoje šťastie mimo nej. Šťastne sa vydali (čo sme mali možnosť sledovať prostredníctvom predchádzajúcich troch kníh v tejto sérii) a Claudiu ponechali svojmu osudu. 

Claudia je, navzdory tomu, akým dojmom pôsobí na ľudí, vo svojom vnútri vnímavá, citlivá žena, dokonca romantická duša, ktorá sníva o láske, i keď vie, že v jej veku (má 35) už môže o nej naozaj len snívať. To, že je zavalená prácou, ktorú robí s láskou a mimoriadnym zanietením a na ktorú môže byť hrdá, jej - našťastie - necháva iba málo času na snívanie. No iba dovtedy, kým nestretne Josepha, markíza z Attingsboroughu, čakateľa na titul vojvodu.  

Stará dievka Claudia neznáša všetkých aristokratov, a zo všetkých najviac vojvodov. Nemá s nimi dobré skúsenosti. Sú to často povýšenecky sa správajúci ľudia, ktorí si o sebe myslia, že sú niečo viac - akoby boli nejaká nadrasa ľudstva. Aj preto sa k markízovi chová chladne a odťažito. Joseph sa však nenecháva jej kyslým výrazom na tvári odradiť. Jeho úlohou je priviesť ju spolu s jej dvomi žiačkami do Londýna a rozlúčiť sa. To však neznamená, že by sa nepokúšal aspoň trochu si s nimi cestu spríjemniť. Navzdory riaditeľkynej upätosti.

Po tom, ako sa v Londýne rozlúčia, sa však spolu niekoľkokrát opäť stretnú a Joseph zisťuje, že prísne pôsobiaca žena je nakoniec príjemná a možno aj vášnivá. Napriek tomu, že si s ňou má vždy čo povedať a cíti sa v jej prítomnosti skvele, vie, že sa musí obzerať iným smerom. Ako budúci vojvoda si musí vybrať vhodnú manželku. Tou má byť Portia Huntová. 

Láska je pochabý cit - príde si len tak sčista-jasna v tej najnevhodnejšej chvíli a nič netušiaca žena zahorí láskou k tomu najnevhodnejšiemu človeku.

Joseph je slušne vychovaný džentlmen. Avšak ako hlavný hrdina bol nemožný. Pokazil celý príbeh. Claudia ho priťahovala, začínal k nej niečo cítiť, a veľmi dobre si to uvedomoval. No v jeho mysli ju nevidel ako svoju životnú partnerku. Nie. Na jej mieste videl Portiu. Uhladenú, chladnú, nudnú Portiu. Ženu, s ktorou mu dohodol sobáš jeho otec. 

Najviac ma naštvalo, keď poza kríčky, poza búčky zvádzal Claudiu a chvíľu na to už kul plány ako na druhý deň konečne požiada o ruku Portiu. WTF? Ak ho chcela autorka vykresliť dôveryhodne, čiže ako muža, ktorý sa správa presne podľa pravidiel smotánky, kde sa dohadujú manželstvá a ľudia sa neberú z lásky, ale kvôli majetkom, tak potom z knihy mala spraviť drámu, kde by naozaj došlo k tomu, že sa Joseph ožení s Portiou a milú pani riaditeľku si bude vydržiavať ako milenku... ale toto má byť historická romanca. V nej čitateľky očakávajú, že hrdina miluje hrdinku a hrdinka hrdinu ak nie od prvej strany, tak minimálne od druhej. Nie, že on ešte aj v troch štvrtinách knihy rozmýšľa aká úžasná pani manželka bude z Portie. Ach! Tu sa autorka trošku kopla. 

Hrdina strácal na sympatiách každou ďalšou stranou 😕 A pri tom mal aké pekné meno... Navyše, Joseph bol hrdina, ktorý si odporoval. Vyhlasoval - citujem: "Snívam o láske a rodine - o deťoch a manželke -, ktorá by mi bola taká blízka ako tlkot vlastného srdca." A pri tom robil úplný opak. Rozhodol sa pre ženu, ktorá v ňom nevyvoláva žiadne emócie a ešte si to sám pred sebou ospravedlňoval. A tú, ktorá mu bola blízka ako tlkot vlastného srdca bral len ako príjemné rozptýlenie pred tým, než padne do stavu manželského. Nuž, reči sa hovoria, chlieb sa je.

Jeho zvláštne správanie ma spomaľovalo v čítaní a namiesto vychutnávania si ľúbostného príbehu som dostávala príbeh, ktorý som sa nútila dočítať dokonca (musela som sa uistiť, že Joseph nakoniec dostane rozum a spraví, čo mu káže srdce a nie hlava a rodina). 


Moje hodnotenie: ★★☆


Simply Quartet
1. Simply Unforgettable (Nezabudnuteľná láska)
2. Simply Love (Pravá láska)
3. Simply Magic (Zázračná láska)
4. Simply Perfect (Dokonalá lásk
a)
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára